
Manresa
La Montse Rovira i la Maria del Mar Orriols de l’ escola Joviat ens van passejar per la ciutat i ens van explicar el seu projecte didàctic.
La singularitat d’elements de la ciutat medieval posicionen Manresa com un dels nuclis catalans que conserva un patrimoni més rellevant de l’Edat Mitjana. Manresa va tenir diversos recintes de muralles que s’anaren expandint a mesura que la ciutat va créixer.


Joc de taula Manresa 1724
Al mateix dia de la sortida a Manresa vam conèixer de la mà d’uns manresans el joc de taula de la ciutat cremada 1724. Us en fem cinc cèntims.
Després de la destrucció de bona part de Manresa durant la guerra de successió, els quatre principals estaments de la ciutat es posen a treballar per reconstruir-la: els burgesos i comerciants construeixen un nou palau que acollirà l’ajuntament un cop enderrocats els antics palaus afectats per l’incendi de 1713; els menestrals i pagesos reconstrueixen les cases cremades de bona part de la ciutat; els canonges refan els retaules de l’interior de la Seu perquè els antics van ser cremats i els militars borbònics reforcen l’ocupació de la ciutat fortificant una caserna al Puig Mercadal.

Si voleu adquirir el joc o tenir més informació entreu al següent enllaç:
http://www.cae.cat/nivells/submenu/titular/joc-de-taula-manresa-1724
Aiguamoll de Santpedor 2014-2015
La mestra Alba Bacardit de l’escola La Serreta de Santpedor ens explica:
L’aiguamoll de la Bòbila es localitza als afores de Santpedor i ocupa una superfície de 7,47 ha L’aiguamoll té el seu origen en l’extracció d’argiles que realitzava una bòbila i que va propiciar un rebaixament del sòl fins a arribar al nivell d’aigües freàtiques. Als anys 80 la indústria va fer fallida i la zona es va convertir en un abocador. L’any 1992 la Junta de Residus va clausurar l’abocador i va retirar-ne les deixalles i un any més tard l’organització ecologista local Gestió i Estudi del medi procedí a reconvertir l’antiga argilera en aiguamoll, gràcies a una subvenció del Departament de Medi Ambient. Totes aquestes actuacions han fet que l’aiguamoll de la Bòbila de Santpedor sigui un dels espais amb més diversitat d’ocells de la conca mitjana del Llobregat.
S’hi ha detectat més de 130 espècies, algunes d’elles molt rares o fins i tot mai observades a la conca mitjana del Llobregat.


