Presentació
El retaule de dracs és el resultat plàstic d’un projecte de tots els alumnes d’Educació Infantil. El vam iniciar fent el taller: El cavaller, la princesa i el drac conjuntament amb el MEV (Museu Episcopal de Vic)
Objectius
– Posar el patrimoni d’un museu a l’abast dels infants.
– Treballar les llegendes de dracs i les característiques físiques dels dracs (mides, colors, formes, caps…)
– Conèixer i treballar diferents emocions/valors que predominen a les llegendes i que podem aplicar a la nostra vida quotidiana (por, ambició, companyerisme, enginy, intel·ligència…)
– Reproduir un retaule de dracs com els del museu, amb la participació de tots els alumnes.
– Fer una activitat interactiva, on tothom qui vingui a veure el retaule podrà buscar amb una lupa els dracs “amagats”.
Feina dels alumnes
– Cada curs ha fet el taller: El cavaller, la princesa i el drac (sortida al MEV).
– Cada curs treballa una llegenda on el protagonista és un drac: explicació del conte, visualització de les imatges, ordenar seqüències, emocions i valors: la por, l’enginy, la intel·ligència, el treball en equip…
P3: El Drac de Banyoles, P4: Els quatre dracs de la Xina i P5: L’ aprenent de Sabater
– Anem en gran grup a fer una recerca de dracs a la pissarra digital (tots els dracs són iguals? característiques físiques: cos, forma, colors…)
– Dibuixem el nostre drac (individualment), utilitzant diferents tècniques:

P3 i P4: Fons d’escates amb corrons, plàstic de bombolles i pintura. Dibuixem el nostre drac a sobre, amb permanent negre.
P5: Dibuix amb permanent negre i pintem amb aquarel·les.
– Muntem el retaule: retallem els dracs i fem un collage amb tots els dracs.
– Construïm unes lupes per buscar els dracs “amagats” al retaule (igual com en l’activitat que vam fer al museu). Lupes: caçapapallones amb plats de cartró al voltant de l’aro. Pintat amb pintura negra.
– Fem el marc del retaule, amb paper de diari i pintura daurada (com els marcs dels museus).
– Separem fragments del retaule i juguem a trobar-los.
Col·laboració museu (MEV)
Taller: El cavaller, la princesa i el drac”. Un drac amb la cua molt llarga ens acompanya a la recerca de tots els dracs del museu. Els busquem amb una lupa en les diferents pintures i descobrim els seus trets més característics: caps, ulls, escates, potes, urpes… cada retaule ens explica moltes històries… històries de dracs.
Avaluació-valoració:
Tant el taller com el projecte global s’ha valorat molt positivament, ja que relacionant art i cultura hem pogut endinsar-nos en un món desconegut, el dels dracs, conèixer històries, llegendes i fomentar la nostra curiositat i creativitat…
Per mirar més detalls del treball dels alumnes d’Educació Infantil accediu a aquest enllaç: