Des del CIFE volem aprofitar aquest espai per fer palès el nostre agraïment a totes aquelles persones que un curs més ens heu fet confiança i que sens dubte ha fet que entre totes i tots féssim real novament l’eslògan que ens acompanya dia a dia en la nostra tasca, i que també queda recollit a la capçalera del nostre blog: “La formació és una manera amable de transformar les coses“. Tot plegat a les portes de les merescudes vacances dins d’aquest estiu que ja fa dies que ens acompanya.

Quatre dades del que ha estat la nostra activitat

I és que al llarg d’aquest curs 2016-2017 heu estat moltes les persones que un curs més heu donat sentit a la nostra feina, a la promoció del canvi i la millora a través de la formació. Perquè heu estat unes 2.700 les persones que us heu apropat i heu confiat la vostra formació al CIFE a través de les més de 150 activitats i propostes formatives. Unes propostes formatives que han anat des de les xerrades i conferències fins als tallers, cursos, seminaris, grups de treball, assessoraments, formacions a mida, programes d’especialització, postgraus i màsters propis. I tot plegat tant des de la Unitat de formació del professorat d’Infantil, Primària i Secundària, amb la Iona Baquer com a referent com també des de la Unitat de Docència i Innovació, amb la Maribel Pérez. També amb l’aportació de la Malika Bouchmidi, la becària del CIFE. I també han estat, com no podia ser d’altra manera, el gran nombre de col·laboradores i col·laboradors els que han fet possible tot això que estem explicant. Ens referim a les gairebé 300 persones que han compartit la seva expertesa com a formadores o assessores, persones en bona part de l’àmbit universitari i en gran mesura de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), però també d’altres àmbits, entre els quals destaca professionals l’escola i també la universitat i els camps professionals de la psicologia i de l’educació social.

D’aquesta manera, el gruix d’aquestes 2.700 persones es reparteix en un 65% entre els professionals del territori vinculats als àmbits de l’educació formal, no formal, l’educació social i la psicologia, i un 35% entre els professionals de l’àmbit universitari, en la seva gran majoria personal docent i investigador (PDI) i en menor mesura personal d’administració i serveis (PAS).

 

D’esquerra a dreta, l’Antoni Portell, la Iona Baquer i la Maribel Pérez. Tots tres als espais del CIFE a la Masia de la Torre dels Frares de la UVic-UCC.

També volem expressar el nostre agraïment de manera més singular, a totes aquelles persones que tant a títol individual com vinculades a les diferents entitats i institucions educatives tant d’arreu de Catalunya com de l’estat espanyol, a les àrees d’educació d’una bona colla d’ajuntaments que han comptat amb el nostre assesorament i guiatge en els més diversos àmbits relacionats amb l’educació, així com a la pròpia administració educativa encapçalada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, amb la Subdirecció General d’Innovació i Formació (SGIFO) al capdavant, la confiança que ens heu fet. Tot plegat a través propostes que abasten des de l’àmbit de l’educació, formal i no formal, l’educació social, la psicologia i també de manera més recent a tot el que es relaciona amb la descoberta interior i el creixement personal des d’una perspectiva educativa.

Una sòlida xarxa amb diferents professionals implicats …

Més enllà de l’estructura pròpia del CIFE, aquesta gran quantitat de propostes i de persones acompanyades en la seva formació no hauria estat possible sense la implicació de les diferents àrees i serveis de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, les quals, sense ànim de deixar-nos-en cap van des del Centre Internacional de Formació Contínua, l’Escola d’Idiomes, l’Àrea d’Infrastructures i Manteniment, l’Àrea de Màrqueting, l’Àrea de Gestió Acadèmica, l’Àrea de Gestió Econòmica, l’Àrea de Gestió del Talent, la Biblioteca i l’Àrea de les TIC. També volem fer esment de la Unitat de Suport a la Docència, l’Escola de Doctorat i l’Oficina Tècnica de Transferència de Coneixement, i també de la Secretaria General de la UVic-UCC. També a l’Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals i els Serveis Lingüístics i U_Media. I per suposat a la complicitat del Deganat de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, així com de la resta de facultats de la UVic-UCC, la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, la Facultat d’Empresa i Comunicació i la Facultat de CIències i Tecnologia. I també de manera més recent amb la flamant Facultat de Medicina. Val a dir que en tot moment hem comptat amb la complicitat, guiatge i treball compartit amb els Vicerectorats d’Ordenació Acadèmica, de Professorat i de Recerca i Transferència de Coneixement. En síntesi, doncs, tot un gran equip, format per una gran quantitat de professionals que dia a dia malden perquè les diferents propostes formatives impulsades des del CIFE puguin arribar al màxim de professionals dels diferents àmbits tant del territori com de la pròpia UVic-UCC.

… i també d’entitats i institucions amb qui col·laborem

Externament no volem oblidar les diferents entitats i institucions amb les quals treballem, des dels diferents Serveis Educatius del Departament d’Ensenyament al territori, així com també de manera molt estreta amb la Societat catalana de Pedagogia (SCP), societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), amb les quals, una i altra, el CIFE hi té uns llaços ben estrets.  També volem agrair a Eumo Editorial la seva sempre proactiva disposició a col·laborar plegats amb tot d’iniciatives adreçades als mestres. Ja dins l’ambit de la docència universitària volem fer esment dels diferents Instituts de Ciències de l’Educació (ICE) de les universitats catalanes i els seus centres de formació equivalents,  així com serveis de formació de les diferents universitats d’arreu i de l’estat espanyol. I de manera molt especial a la RED-U, la Red Estatal de Docencia Universitària, amb al qual el CIFE hi té un vincle molt estret que entre d’altres s’evidencia per la presència del director del CIFE, l’Antoni Portell, a la seva Junta Directiva.

Finalment, i pel que fa a les formacions organitzades fora de la UVic-UCC volem fer esment a la disponibilitat i col·laboració rebuda per part de BAU, Centre Univeritari i de Disseny de Barcelona; a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona i a l’espai Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers.

Temps de serenor, de mirades àmplies

I ara entrem, amb les vacances, dins un merescut (i necessari!) període de descans, un període que ha de propiciar-nos  un veritable allunyament de les nostres ocupacions diàries.  Del trafec i de la rutina, també. I amb això se’ns presenta l’oportunitat de pensar i perquè no, de repensar, la nostra activitat professional, la nostra dedicació i al cap i a la fi el nostre desenvolupament professional. El sentit que donem a la nostra feina i la manera com ens actualitzem a través de la regulació del nostre propi aprenentatge. Sens dubte que és només prenent distància que això pot ser possible. És aleshores quan podem ampliar la mirada i veure la nostra dedicació en perspectiva, de manera serena. I també les nostres necessitats de formació i d’aprenentatge en un món tan canviant com el que ens ha tocat viure, conviure, treballar i habitar.

Des d’aquest lloc, i amb el desig que totes i tots tingueu un agradable i reparador estiu, ens emplacem a la represa, un cop ben descansades i ben descansats, per compartir nous reptes, nous projectes i il·lusions. I sempre, en el nostre cas, des d’una mirada formativa i transformadora, una mirada que promogui el canvi sostenible en tot allò que fem i desitgem dins del nostre àmbit professional. I de manera especial dins del camp de la docència a les més diverses etapes i edats. Una mirada que al CIFE no ens cansem mai de dir i de dir-nos que és una mirada amable.

A totes i a tots, doncs, moltes, moltes gràcies!

Que tingueu un molt bon estiu!

Equip CIFE