Mirada de gènere i sistemes de salut

with No hi ha comentaris

Article d’opinió de Marina Geli

En moment de regressió i de negació de la necessitat de l’avenç en la igualtat d’oportunitats entre homes i dones cal reivindicar i aprofundir en el coneixement i el compromís. Nacions Unides relaciona el Desenvolupament Sostenible amb la igualtat d’oportunitats. La igualtat de gènere és un dret fonamentat establert en la Declaració Universal de Drets Humans. La negació de la mirada de gènere no va només en detriment de les dones sinó dels homes i de la societat.

La Facultat de Medicina de la UVIC-UCC, l’Ajuntament d’Olot i l’Hospital d’Olot han liderat la creació d’un Observatori d’Humanitats. Aprofitant aquesta iniciativa vaig intervenir analitzant els sistemes de salut des de la perspectiva de gènere.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) reivindica i ajuda als estats membres a promoure sistemes de salut que incorporin el gènere. Els rols de gènere són construccions socials que configuren comportaments, activitats, expectatives i oportunitats que es consideren apropiats en un context sociocultural per totes les persones. El gènere, sumant a la biologia, fa referència a les relacions entre les persones i a la distribució de poder en aquestes.

«El debat de gènere ha d’estar molt més present en qualsevol àmbit. Tenim informació per generar coneixement i acordar quines són les accions per avançar»

Accés a l’article complet de Marina Geli, “Mirada de Gènere i Sistemes de Salut” (publicat a Nació Digital)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *