Marina Geli: ‘El CESS vol incrementar la recerca, generar i retenir talent i promoure la innovació i l’acció’

with No hi ha comentaris
marina-geli
Marina Geli davant del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials

Marina Geli és llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona i especialista en medicina interna. Ha estat diputada al Parlament de Catalunya i consellera de Salut durant vuit anys. El març del 2016 va ser nomenada coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Ha liderat, juntament amb Marc de San Pedro, l’organització de les 6es Jornades TIC Salut i Social, que tindran lloc els dies 29 i 30 de setembre a Vic i que tenen l’objectiu de potenciar la visibilitat dels agents clau del sector de les TIC a l’àmbit de la Salut i el Benestar Social.

Per què us heu plantejat de portar a Vic les 6es Jornades TIC Salut i Social?

Les Jornades TIC promogudes per la Fundació TIC Salut, amb el suport del Congrés Mundial Mòbil BCN i l’Euroregió Pirineus Mediterrània, es feien a la Universitat de Girona. Arran de la creació de la Càtedra TIC Salut a la UVic-UCC, des del CESS es va decidir de traslladar-les a Vic. Amb algunes novetats clares, començant pels promotors d’aquestes sisenes Jornades que són la Fundació TIC Salut, el CESS –especialment les Càtedres TIC Salut i Serveis Socials–, la UVic-UCC, Creacció i la xarxa sanitària comarcal d’Osona, atenció primària, ICS i les dues EBAS Vic Sud i Centelles, el Consorci Hospitalari de Vic i l’Hospital Santa Creu. Per tant, en l’organització de les jornades hi conflueixen junts acadèmia, xarxa sanitària i social, i els sectors empresarials implicats.

Quins reptes plantegen les Jornades?

Crearem un espai d’intercanvi i networking durant els dies 28, 29 i 30 setembre a l’edifici del Sucre de Vic. Un espai compartit per professionals sanitaris i socials, institucions, empreses i grups de recerca, que ha de permetre crear un grup estable d’intercanvi TIC Salut i Social a Catalunya, conjuntament amb Occitània i Balears, emparats per l’Euroregió Pirineus Mediterrània i el Congrés Mundial Mòbil. Esperem més de 320 persones, 168 comunicacions i 13 empreses patrocinadores. Alhora també volem començar a formar part de #MedicinaParticipativa, que és un repte per apoderar persones, sanes i malaltes, i el conjunt de la comunitat, al costat dels professionals sanitaris i socials, en una visió integrada de la salut. Convidarem, amb caràcter de prova pilot, un grup estudiants de Secundària, ells ja nadius digitals, a participar en les Jornades per conèixer-ne la participació i resposta.

Ara que ja fa uns mesos que exerceixes de coordinadora del Centre d’Estudis Socials, quines són les potencialitats que hi veus?

El Centre Estudis Sanitaris i Socials, centre de recerca i transferència de UVic-UCC, disposa de càtedres, grups de recerca i serveis idonis per afrontar els reptes de salut que avui té plantejats la societat: atenció a la cronicitat i acompanyament humanista al tram final de la vida; adaptació de la societat per al reconeixement ple de les persones grans; la salut mental; les TIC com a instrument i alhora com a possibilitat de diàleg directe; la bioètica; la integració social i sanitària; el treball cooperatiu tranversal –salut, educació, serveis socials, medi ambient, economia productiva…–; interadministratiu –Generalitat, ajuntaments–. També es proposa aportar, des de la recerca i la transferència, coneixement per a l’acció.

Quins objectius et proposes al capdavant de la coordinació del Centre?

El CESS es pot convertir en un centre de recerca multidisciplinar potenciant les càtedres, els grups de recerca i els serveis interaccionant i treballant conjuntament amb totes les facultats, grups de recerca i càtedres de la UVic-UCC, en l’ampli campus territorial de Vic a Manresa, de Puigcerdà a Granollers amb tots els agents sanitaris i socials del territori. Tenim visió local i global alhora. Acompanyem i incentivem, a través de les tesis doctorals, persones joves i no tant joves per incrementar la recerca, generar i retenir talent, i promoure la innovació i l’acció.

Quina importància té el CESS dins l’engranatge de la futura Facultat de Medicina?

La Facultat de Medicina serà un revulsiu extraordinari i un repte alhora per a la UVic-UCC i, per descomptat, per al CESS. Docència, recerca, innovació acadèmica i transferència de funcions d’una Universitat que aposta per la qualitat basal, l’equitat per a les persones amb talent i motivació, i que treballen per a l’excel·lència. El CESS pot ser un actiu valuosíssim de la Facultat i una gran ajuda en la seva interacció amb les unitats docents i la xarxa sanitària i social del territori.

Com valores la teva experiència de gestió a la UVic-UCC fins ara?

La meva valoració personal dels gairebé cinc mesos de coordinació del CESS és molt positiva i treballo per acompanyar totes les persones que formen part del CESS a obrir horitzons, en el marc de la UVic-UCC, per a les xarxes assistencials sanitàries i socials. Les Jornades esperem que expliquin amb fets el sentit del CESS.

Entrevista extreta del bloc informatiu l’Apunt de la UVic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *