Marina Geli és llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona i especialista en medicina interna. Ha estat diputada al Parlament de Catalunya i consellera de Salut durant vuit anys. El març del 2016 va ser nomenada coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Ha liderat, juntament amb Marc de San Pedro, l’organització de les 6es Jornades TIC Salut i Social, que tindran lloc els dies 29 i 30 de setembre a Vic i que tenen l’objectiu de potenciar la visibilitat dels agents clau del sector de les TIC a l’àmbit de la Salut i el Benestar Social.
Per què us heu plantejat de portar a Vic les 6es Jornades TIC Salut i Social?
Les Jornades TIC promogudes per la Fundació TIC Salut, amb el suport del Congrés Mundial Mòbil BCN i l’Euroregió Pirineus Mediterrània, es feien a la Universitat de Girona. Arran de la creació de la Càtedra TIC Salut a la UVic-UCC, des del CESS es va decidir de traslladar-les a Vic. Amb algunes novetats clares, començant pels promotors d’aquestes sisenes Jornades que són la Fundació TIC Salut, el CESS –especialment les Càtedres TIC Salut i Serveis Socials–, la UVic-UCC, Creacció i la xarxa sanitària comarcal d’Osona, atenció primària, ICS i les dues EBAS Vic Sud i Centelles, el Consorci Hospitalari de Vic i l’Hospital Santa Creu. Per tant, en l’organització de les jornades hi conflueixen junts acadèmia, xarxa sanitària i social, i els sectors empresarials implicats.
Quins reptes plantegen les Jornades?
Crearem un espai d’intercanvi i networking durant els dies 28, 29 i 30 setembre a l’edifici del Sucre de Vic. Un espai compartit per professionals sanitaris i socials, institucions, empreses i grups de recerca, que ha de permetre crear un grup estable d’intercanvi TIC Salut i Social a Catalunya, conjuntament amb Occitània i Balears, emparats per l’Euroregió Pirineus Mediterrània i el Congrés Mundial Mòbil. Esperem més de 320 persones, 168 comunicacions i 13 empreses patrocinadores. Alhora també volem començar a formar part de #MedicinaParticipativa, que és un repte per apoderar persones, sanes i malaltes, i el conjunt de la comunitat, al costat dels professionals sanitaris i socials, en una visió integrada de la salut. Convidarem, amb caràcter de prova pilot, un grup estudiants de Secundària, ells ja nadius digitals, a participar en les Jornades per conèixer-ne la participació i resposta.
Ara que ja fa uns mesos que exerceixes de coordinadora del Centre d’Estudis Socials, quines són les potencialitats que hi veus?
El Centre Estudis Sanitaris i Socials, centre de recerca i transferència de UVic-UCC, disposa de càtedres, grups de recerca i serveis idonis per afrontar els reptes de salut que avui té plantejats la societat: atenció a la cronicitat i acompanyament humanista al tram final de la vida; adaptació de la societat per al reconeixement ple de les persones grans; la salut mental; les TIC com a instrument i alhora com a possibilitat de diàleg directe; la bioètica; la integració social i sanitària; el treball cooperatiu tranversal –salut, educació, serveis socials, medi ambient, economia productiva…–; interadministratiu –Generalitat, ajuntaments–. També es proposa aportar, des de la recerca i la transferència, coneixement per a l’acció.
Quins objectius et proposes al capdavant de la coordinació del Centre?
El CESS es pot convertir en un centre de recerca multidisciplinar potenciant les càtedres, els grups de recerca i els serveis interaccionant i treballant conjuntament amb totes les facultats, grups de recerca i càtedres de la UVic-UCC, en l’ampli campus territorial de Vic a Manresa, de Puigcerdà a Granollers amb tots els agents sanitaris i socials del territori. Tenim visió local i global alhora. Acompanyem i incentivem, a través de les tesis doctorals, persones joves i no tant joves per incrementar la recerca, generar i retenir talent, i promoure la innovació i l’acció.
Quina importància té el CESS dins l’engranatge de la futura Facultat de Medicina?
La Facultat de Medicina serà un revulsiu extraordinari i un repte alhora per a la UVic-UCC i, per descomptat, per al CESS. Docència, recerca, innovació acadèmica i transferència de funcions d’una Universitat que aposta per la qualitat basal, l’equitat per a les persones amb talent i motivació, i que treballen per a l’excel·lència. El CESS pot ser un actiu valuosíssim de la Facultat i una gran ajuda en la seva interacció amb les unitats docents i la xarxa sanitària i social del territori.
Com valores la teva experiència de gestió a la UVic-UCC fins ara?
La meva valoració personal dels gairebé cinc mesos de coordinació del CESS és molt positiva i treballo per acompanyar totes les persones que formen part del CESS a obrir horitzons, en el marc de la UVic-UCC, per a les xarxes assistencials sanitàries i socials. Les Jornades esperem que expliquin amb fets el sentit del CESS.
Entrevista extreta del bloc informatiu l’Apunt de la UVic
Deixa un comentari