Els «memes»

with No hi ha comentaris

Article d’opinió de Marina Geli


Els humans estem cerebralment preparats per imitar. Richard Darwkins descriu l’any 1.76 el concepte de “meme” neologisme que descriu una unitat teòrica d’informació cultural que es transmet de persona a persona, de ment a ment, o de generació a generació. Fa pocs dies, dins el cicle de divulgació científica social que promou el DIXIT de la Universitat de Vic-Central de Catalunya, l’autor, filòsof, Sergio Parra va conferenciar entorn la “memesfera. Ha publicat el llibre “Cultiva tu Memesfera” Somos lo que nos rodea.

Els memes són altament contagiosos, com els virus, són fecunds, fidels, perdurables. La nostra memesfera té similitud al genoma; els memes als gens. Els gens són la nostra càrrega biològica, els memes el nostre entorn. Els memes són gens culturals. Ja Heràclit, filòsof presocràtic del segle VI abans de Crist deia: “Cap home es para en el mateix riu dues vegades, doncs mai és el mateix riu, mai és el mateix home”. O Aldous Huxley: “Les persones som la suma de la nostra herència, el que el nostre entorn fa en nosaltres i el que has fet tu amb el teu entorn i la teva herència”.

 «El pes de la televisió, de la radio, de la música, de la Internet, del consum cultural, del mòbil, Instagram, Youtube estan configurant una nova memesfera menys controlable»

 

Accés a l’article complet de Marina Geli, ”Els <memes>” (publicat a Nació Digital)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *