Article d’opinió de Marina Geli
Desigualtats socials-Solucions locals va ser el tema escollit en el darrer Congrés de la Taula del Tercer Sector celebrat els dies 20-22 de Novembre. Vaig tornar a analitzar les dades per establir evidència que la descentralització de polítiques millora la cohesió, disminuint les desigualtats. Vaig tornar a mirar a Suècia. Escandinàvia està formada per Noruega, Suècia, Finlàndia i Dinamarca i són considerats els estats amb més desenvolupament humà i major redistribució de les oportunitats.
Suècia és un estat de 450.295 quilòmetres quadrats, amb una població entorn de 10 milions de persones. Des de la Segona Guerra Mundial forma part dels 10 estats del món amb millor qualitat democràtica, millor estat del benestar, menys desigualtats socials i un dels territoris mundials amb més competències i finançament local. El 40% de la despesa pública és gestionada per la proximitat, l’administració local.
Suècia va fer una reforma d’organització administrativa, competencial atorgant molt pes polític a la proximitat. És un estat en forma de monarquia parlamentària, 21 Consells. Equivalents a províncies (la majoria entorn de 250.000 habitants excepte els més rurals i les àrees urbanes) 290 municipis i 2.512 parròquies (equivalent a poble). Els municipis tenen competències en inclusió, educació al llarg de la vida, serveis socials, habitatge, integració de persones amb discapacitat, malaltia mental o qualsevol dependència.
La construcció de comunitats locals fortes és un dels debats més importants en la cerca de solucions per les desigualtats i el desenvolupament sostenible»
Deixa un comentari