L’exposició «Dissenyadores gràfiques» és un homenatge a una generació pionera de dones que es va dedicar professionalment al disseny gràfic a Catalunya. Aquesta selecció de dotze dissenyadores, constitueix el primer grup important de dones en la història de Catalunya que va sorgir dels centres pedagògics i disciplinaris del disseny de Barcelona, com Elisava (1961) i EINA (1967), on la major part d’elles va estudiar. Això va suposar la seva inserció laboral al món del disseny gràfic a finals dels anys seixanta i al llarg dels setanta.

Però, l’excel·lència de la seva obra no ha estat tractada d’igual manera que la del sector masculí: les referències a les seves aportacions en els llibres de disseny són minses, com també ho són les exposicions on apareixen, i el seu espai de difusió és molt més petit i dispers del que per mèrits els hi pertocaria. Per tant, aquesta exposició pretén treure a la llum els noms d’aquestes artistes i analitzar el seu perfil destacant algunes dades biogràfiques així com les seves contribucions més importants.

L’exposició està formada per un total de 13 panells, un d’introductori en homenatge a Anna Calvera i un per cadascuna de les dissenyadores gràfiques seleccionades: Toni Miserachs, Loni Geest-Tone Hoverstad, Pilar Villuendas, Mercedes Azúa, Tere Moral, Carme Vives, Tere Martínez, Anna Zelich, Mont Marsà, Xeixa Rosa, Ana de Tord i Pati Núñez.

L’exposició s’inaugura el divendres 14 de juny de 2019 a la Sala d’Exposicions del Casino de Vic a les 18:00 h, i s’hi podrà visitar fins el 14 de juliol. Serà comissariada per Teresa Julio, M. Àngel Fortea i Teresa Martínez i és la continuació de les exposicions impulsades pel grup de recerca «Estudis de Gènere: traducció, literatura, història i comunicació»: «Correspondència femenina» (juny 2016), «Il·lustradores» (juliol 2013), «Poetes» (juliol 2011),  «Mestres i pedagogues» (octubre 2009), «Esportistes» (juliol 2008), «Dones de teatre» (juliol 2006) i «Traductores» (juliol 2005).

Amb aquesta activitat es pretén continuar amb el projecte «Catàleg de catalanes rellevants del XX» del grup de recerca GETLICH de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, aquesta vegada juntament amb el Grup de recerca en Disseny i Transformació Social (GREDITS) de BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona i el fet que l’exposició es faci en col·laboració amb BAU facilita la seva difusió, ja que compta amb el suport d’ambdues institucions i obre noves perspectives de projectes futurs.