El projecte “Mirades Polièdriques a la violència de gènere: propostes per a la prevenció als centres de secundària des d’una perspectiva holística i interseccional”, coordinat per la UVic-UCC i la UOC i finançat per la convocatòria RecerCaixa (2017), ha finalitzat després de 3 anys i presentarà a l’acte de cloenda els principals resultats i materials que s’han generat al llarg del projecte.
La jornada tindrà lloc, virtualment, el dimecres 28 d’abril a les 17.30h a través de la plataforma Zoom. És gratuïta i oberta a tothom, però cal inscriure’s prèviament.
L’objectiu general de “Mirades Polièdriques” és analitzar la prevenció de la violència de gènere en centres de secundària per tal d’aportar eines per a la intervenció des d’una perspectiva holística (amb una mirada àmplia sobre les diferents dimensions de la violència de gènere) i interseccional (tenint en compte la interacció de diferents eixos de desigualtat).
Els resultats més destacats del projecte són un recull de peces audiovisuals dissenyats com a material didàctic i una Guia que aterra el concepte d’interseccionalitat, reflexionant sobre com es pot aplicar la prevenció de les violències de gènere i oferint activitats i bones pràctiques per aplicar a l’aula.
En relació amb la recollida de dades sobre les experiències i les construccions de violència de gènere, el treball empíric del projecte s’ha realitzat principalment en base a tres tècniques:
- Anàlisi de 6.000 qüestionaris a alumnat de secundària de 73 centres públics i concertats de Barcelona.
- Relief Maps, tècnica dissenyada per a la recollida, anàlisi i visualització de dades sobre interseccionalitat que inclou un procés de reflexió personal i una posada en comú per al foment de la participació i el debat en grup sobre experiències d’opressió i privilegi.
- Grups de discussió (mixtes i no mixtes) amb joves dels 4 centres de secundària participants.
L’ànàlisi de la construcció de la violència de gènere en els materials de prevenció adreçats a joves i en els discursos de les persones que treballen en el disseny i la implementació de les estratègies de prevenció. S’ha fet a partir del material recollit a través de:
- Anàlisi de materials de prevenció.
- Entrevistes semiestructurades a responsables polítics i/o tècnics en prevenció.
- Entrevistes semiestructurades a formadors/es en prevenció de violència de gènere.
- Revisió crítica i compilació de bones pràctiques
Més informació del projecte «Mirades Polièdriques»