Des de la seva creació la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris col·labora en l’organització dels Col·loquis Internacionals Verdaguer, amb la Societat Verdaguer i la Societat Catalana de Llengua i Literatura.

Des de 1986, en què tingué lloc el I Col·loqui sobre Verdaguer dedicat a Canigó, s’han anat celebrant congressos que, des de 2008, tenen com a marca Col·loquis Internacionals Verdaguer. En les diferents edicions, s’ha tractat «L’èpica i Canigó de Jacint Verdaguer» (1986), «Pàtria de Jacint Verdaguer i la poesia patriòtica, política i civil del segle XIX» (1988), «La prosa literària, periodística i de viatges de Jacint Verdaguer» (1991), «L’obra literària dels deu darrers anys de Jacint Verdaguer» (1995), «Verdaguer i el segle, 1902-2002» (2002), «Verdaguer: llengua, retòrica i poètica» (2005), «La construcció contemporània del sistema lingüisticoliterari català» (2008), «La mirada social de Verdaguer. De Caritat (1885) a En defensa pròpia (1897)» (2011), «1714. Del conflicte a la història i el mite, la literatura i l’art» (2014), «Escriptures il·luminades» (2017), «Verdaguer: apropiacions i presències» (2021) o «Guimerà, Verdaguer. Institució i internacionalització de la literatura catalana» (2024).

Col·loquis Internacionals Verdaguer

La Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, la Societat Verdaguer i la Societat Catalana de Llengua i Literatura organitzen les Jornades d’Intercanvi Cultural, jornades singulars, que, partint de Jacint Verdaguer com a centre d’atenció, han pretès acostar territoris amb el fil conductor de la llengua i la literatura.

Mallorca, Menorca, València, Eivissa, Perpinyà, Formentera, Terres de l’Ebre, Lleida i Mequinensa, Elx i el camp d’Elx, passant per Atenes, Delfos i Súnion, Tolosa i Albi, París i Andorra, són els territoris llegits i trepitjats des d’una perspectiva literària i cultural.

Vegeu Dotze primeres Jornades d’Intercanvi Cultural (2006-2018)

Vegeu programes i fotografies de les XI primeres Jornades

Les XIV Jornades d’Intercanvi Cultural han tingut lloc a l’Alguer del 12 al 15 d’octubre de 2022, amb el suport i la col·laboració de la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Itàlia (Ofici de l’Alguer) i de l’Institut d’Estudis Catalans.
Vegeu-ne el programa i una crònica a L’Apunt. Revista digital de la UVic.

XV Jornades d’Intercanvi Cultural – Ripollès, 6-8 d’octubre de 2023
Vegeu el programa i més informació a https://societatverdaguer.cat/xv-jornades-dintercanvi-cultural/

Cada curs la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, en col·laboració amb l’Abadia de Montserrat, organitzen l’Escola d’Estiu sobre Literatura Infantil i Juvenil adreçada a persones que, des de l’àmbit de l’ensenyament, la biblioteca infantil, la recerca o la motivació personal, tinguin interès en l’aprofundiment d’aquest tema.

En cada edició hi ha una Ruta literària, que organitza la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris:

Vegeu la llista de les deu primeres rutes que es poden trobar a la Biblioteca de Montserrat.

Podeu trobar tots els dossiers de les rutes en aquest enllaç:

RUTES ESCOLA ESTIU MONTSERRAT DES DE 2010


2025

XV Jornades: 15e ANIVERSARI  (https://escolapostgrau.uvic.cat/curs/xv-escola-destiu-de-literatura-infantil-i-juvenil-quins-llibres-fiquem-la-motxilla-descobrint)

_________________________________________________________________________________________

Primera Escola d’Estiu 2010: Jornades sobre el Paisatge en la Literatura Infantil i Juvenil (7-9 de juliol de 2010)

Segona Escola d’Estiu 2011: Jornades sobre els Personatges en la Literatura Infantil i Juvenil (12-15 de juliol de 2011)

III Programa 2012 / IV Programa 2013 / V Programa 2014 / VI Programa 2015  / VII Programa 2016 / VIII Programa 2017 / IX Programa 2018 /

X Programa 2019 / 2020 NO ES VA PODER FER L’ESCOLA D’ESTIU DE MONTSERRAT /  XI Programa 2021 / XII Programa 2022 /

XIII Programa 2023 / XIV EDICIÓ DE 2024  /  XV  /

Tradició i innovació en la llengua i la literatura catalanes
(XIX Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes)
Vic, 29 de juny – 2 de juliol de 2022

L’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC) té com a finalitat aplegar les persones de tot arreu interessades per la filologia catalana i fomentar els estudis de llengua i literatura catalanes.

L’Associació organitza un Col·loqui cada tres anys per a debatre temes científics de l’especialitat. Els Col·loquis han tingut lloc a Estrasburg (1968), Amsterdam (1970), Cambridge (1973), Basilea (1976), Andorra-Barcelona (1979), Roma (1982), Salou-Tarragona (1985), Tolosa de Llenguadoc (1988), Alacant-Elx (1991), Frankfurt am Main (1994), Palma de Mallorca (1997), París (2000), Girona (2003), Budapest (2006), Lleida (2009), Salamanca (2012), València (2015) i Bucarest (2018).

L’Assemblea General de l’AILLC celebrada a Bucarest l’any 2018 va aprovar la candidatura de Vic com a seu del XIX Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes.

Organitzen i col·laboren: Grup de recerca TEXLICO, Grup de recerca GRELL, Grup de recerca GETLIHC, Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (UVic-UCC), Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris

Vegeu el blog del Col·loqui

8 i 9 d’octubre de 2020, Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya

Va tractar la Geografia Literària des de tres perspectives ben complementàries: en primer lloc la de la reflexió teòrica; en segon lloc la de la recerca temàtica sobre aspectes que relacionen textos i indrets; i, finalment, les experiències d’aplicació, educativa o de turisme literari, que en poden sortir.

El III Congrés Internacional Geografies Literàries és, a més, un lloc de trobada per a estudiants, docents i investigadors interessats en l’aplicació didàctica de les rutes literàries i per això inclou les VII Jornades Literatura, Territori i Educació del Projecte Geografies Literàries 3.0 (2019-2020) de la Universitat de València, en el qual participen també docents de la Universitat d’Alacant, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat Rovira i Virgili i Florida Universitària.

Antecedents

L’abril de 2012 el Grup d’Innovació Docent de la Universitat de València “Geografies literàries” va organitzar el I Congrés Geografies Literàries, que es plantejava com a objectiu compartir reflexions i experiències que unissin la literatura i el patrimoni, així com també analitzar les possibilitats pedagògiques que es desprenen d’aquest vincle. L’any 2014 fou la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya qui agafà el relleu d’aquella primera trobada i convocà el II Congrés Internacional Geografies Literàries, que incidí especialment en les possibilitats de comunicació del patrimoni literari i cultural vinculat amb el territori.

Del treball d’aquests grups i de les experiències acumulades n’han sortit dues publicacions: Bataller, Alexandre; Gassó, Héctor H. (ed.). Un amor, uns carrers: cap a una didàctica de les geografies literàries. València: Universitat de València, 2014. (Índex disponible aquí) i Chumillas Coromina, Jordi; Giramé Parareda, Ricard. Per vells carrers de poble. Vic: Servei de Publicacions UVic-UCC, 2014 (Disponible aquí).

Organitzadors: Grup de recerca TEXLICO, Xarxa d’Innovació Educativa Geografies Literàries 3.0, Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, Societat Catalana de Llengua i Literatura

Vegeu el blog del Congrés