Sandra Ezquerra, directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la UVic-UCC, i Montse Fernández García, doctoranda en el Programa Interuniversitari d’Estudis de Gènere: Cultura, Societat i Polítiques de la UVic-UCC, van ser les coordinadores d’una recerca liderada per l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+ (OTIG) del consorci d’Osona Acció Social. L’estudi “Necessitats de cura d’infants de 0 a 16 anys a Osona”, analitza les necessitats de cura d’infants i joves a Osona i al Lluçanès.
L’estudi fa una fotografia de la realitat territorial i la conveniència de dissenyar polítiques actives de cures per satisfer les necessitats que s’han detectat a partir d’un miler d’enquestes. L’informe ha recollit que un 14,8 % dels infants té necessitats especials de cura i suport.
Montse Fernández García va subratllar la perpetuació dels rols tradicionals de gènere, ja que un 89,9 % de les dones compagina la feina remunerada amb la cura dels infants, una tasca que la gran majoria de persones enquestades encara atribueix a les dones. En aquest sentit, un 78,3 % dels homes dedica un màxim de 4 hores diàries a la cura dels infants, mentre que la meitat de les dones enquestades (54,3 %) hi dedica un mínim de 4 hores al dia. Sobre aquesta dada, Sandra Ezquerra concreta que “els perfils de persones cuidadores amb més sobrecàrrega són les dones, especialment les de les famílies monoparentals, famílies amb infants de 0 a 3 anys i famílies amb infants amb necessitats especials”.
La presentació de l’informe es va fer el 20 d’octubre passat. A l’acte hi van ser presents la consellera delegada de Joventut, Dones i Igualtat del Consell Comarcal d’Osona, Elisabet Contreras Barceló, i la presidenta d’Osona Acció Social, Victòria Terricabras Tarin. L’anàlisi ha estat finançada per Osona Acció Social en el marc del programa Temps x Cures del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i el Pla Corresponsable del Ministeri d’Igualtat amb fons europeu provinent dels Next Generation.
Deixeu un comentari