Jornada sobre Maternitats i Criança
El dimecres 18 de desembre, l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona va acollir la jornada organitzada per la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures i el grup de recerca SoPCI de la UVic-UCC titulada “Feminismes i Criança. Les maternitats com a interstici entre el capital i la vida”. Amb el suport del vicerrectorat de recerca de la UVic-UCC i de la Diputació de Barcelona, l’esdeveniment va aplegar veus expertes i públic interessat per reflexionar sobre les maternitats en el context contemporani.
Sandra Ezquerra, directora de la càtedra, va obrir la jornada amb la presentació del projecte de recerca “Economía de los cuidados y crianza: las maternidades como intersticio entre el capital y la vida (ECUMAS)”, finançat pel Ministeri d’Igualtat i l’Instituto de las Mujeres. Ezquerra va destacar com les maternitats es configuren en l’espai complex entre les necessitats del capital i les de la vida, posant sobre la taula els reptes estructurals a què s’enfronten les mares en termes de cures i criança i la manifestació d’aquests reptes en les seves vides quotidianes.
La jornada va continuar amb l’aportació de Bruna Álvarez, professora d’antropologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del grup de recerca AFIN. Álvarez va reflexionar sobre els factors que influeixen en les decisions de les dones a l’hora de tenir fills, abordant les tensions entre elecció individual i condicionaments socials, econòmics i culturals. En la seva intervenció va qüestionar fins a quin punt l’elecció de ser mare- o de no ser-ho- és realment lliure en el marc del sistema actual.
Esther Vivas, periodista, escriptora i reconeguda experta en maternitat, va cloure les intervencions amb una ponència inspiradora sobre el significat d’una maternitat feminista i desobedient. Vivas va analitzar com el sistema social, mèdic i econòmic sovint violenta les experiències de les mares, i va proposar un model alternatiu que prioritzi el benestar de les dones i el reconeixement de les seves decisions i necessitats.
L’acte va reunir un públic divers, incloent-hi membres del món acadèmic, professionals de l’educació 0-3, representants de l’associacionisme vinculat a la maternitat, grups de lactància i criança, i altres persones interessades en el tema. La jornada va servir per compartir i difondre resultats de projectes d’investigació i també per crear un espai d’intercanvi d’experiències i inquietuds.
Per a més informació clica aquí.
Deixeu un comentari