La Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures i el Centre d’Estudis Interdisciplinars de Gènere, en col·laboració amb el Departament de Ciències Socials i Acció Comunitària de la FCSB, i amb el suport de l’Institut Català de les Dones, han organitzat un cicle de conferències sobre gènere i salut. L’objectiu de les conferències ha estat contribuir a incorporar la perspectiva de gènere en alguns dels debats contemporanis existents en el si de les ciències de la salut.
La primera conferència es va celebrar el 19 de novembre i va estar a càrrec de la Dra. Noelia Igareda. La Dra. Igareda, que va ser presentada per la directora de la càtedra UNESCO Sandra Ezquerra, és professora Serra Hunter de Filosofia del Dret i investigadora del Grup de Recerca Antígona de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva presentació, titulada “Reproducció, Salut i Gènere” va introduir el creixent recurs a tractaments de reproducció assistida per part de les dones i els dilemes normatius i ètics que aquest fenomen planteja. El retard en l’edat de maternitat a la majoria de països occidentals per motius socioeconòmics i culturals, així com els conseqüents impactes en la fertilitat, provoquen una transformació de la concepció de maternitat i paternitat, de la noció de feminitat i masculinitat i en la manera en què els i les professionals aborden aquests fenòmens. Davant d’això, és imprescindible analitzar aquesta transformació des d’una perspectiva de gènere per tal de garantir una resposta adequada per part dels i les professionals i investigadores, dels serveis i de les polítiques dels diferents àmbits de les ciències de la salut.
La segona conferència va tenir lloc el 13 de gener i va ser impartida per Ariadna Graells, graduada en infermeria, professora associada a Sant Joan de Déu i doctoranda del programa interuniversitari de gènere. Presentada per la professora de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar Laura Coll, Ariadna Graells va parlar del gènere a la salut pública i va llançar l’interrogant: “on acaben les diferències i comencen les desigualtats?”. En la seva conferència Ariadna Graells va posar èmfasi en la importància de tots els determinants socials de la salut, ja que condicionen un repartiment desigual del poder i, per tant, tenen efectes diferencials en la salut de les persones i els col·lectius socials. Citant Geoffrey Rose va destacar que a les professions de salut no només s’han de buscar les causes sinó sobretot les causes de les causes. I és per això que cal parlar de desigualtats de gènere en comptes de diferències. Les diferències són absolutes, objectives, no es poden evitar. Les desigualtats, en canvi, tenen connotacions ètiques i morals, són injustes i, per tant, són evitables. Les desigualtats de gènere existents a la societat provoquen al seu torn una iniquitat social en salut i si els professionals de la salut volen reduir aquestes desigualtats han d’incorporar la perspectiva de gènere a la seva pràctica.
La Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures i el Centre d’Estudis Interdisciplinars de Gènere de la UVic-UCC tenen com un dels seus principals objectius incorporar la perspectiva de gènere en els debats que tenen lloc dins i fora de la universitat. Aquest cicle de conferències n’és un exemple més d’aquest propòsit.
Deixeu un comentari