Del 18 al 21 de novembre investigadores de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVic-UCC van assistir a la trobada de mitjans de projecte SWIFT «Supporting Women-led Innovations in Farming Territories” a Ginebra. Aquest és un projecte finançat per la Unió Europea dins el programa Horizon Europe, que té com a objectiu avançar en la igualtat de gènere en l’agricultura europea, àmbit en el que continuen estant discriminades de diverses formes, malgrat la seva crucial contribució. La seva exclusió dels règims de seguretat social i els baixos nivells de dones propietàries d’explotacions agrícoles són indicatius de desigualtats estructurals. Les barreres a la igualtat de gènere en l’agricultura europea són socioculturals, econòmiques i polítiques, incloses les polítiques que emmarquen els aliments com una mercaderia i exclouen les dimensions reproductives de l’agricultura. Per a fer avançar la igualtat de gènere, en el projecte SWIFT treballen de la mà investigadores i societat civil conjuntament amb 21 innovacions liderades per dones agricultores en 12 països repartits per tota Europa, així com 4 al Brasil i els EUA.
Durant els dos primers dies la reunió es va centrar en visibilitzar les innovacions socials liderades per dones i en donar a conèixer les activitats realitzades durant el primer any i mig del projecte. En aquest marc, les investigadores de la Càtedra d’Agroecologia, juntament amb productores gallegues i catalanes participants en el projecte, van presentar els avenços de la tasca que lideren, que té per objectiu desenvolupar un sistema d’indicadors participatius de viabilitat agroecològica des de l’economia feminista, que permet incloure el treball reproductiu i de cures, entre d’altres, en la comprensió de la viabilitat de les petites explotacions agroecològiques.
Altres aportacions a destacar durant la trobada van ser les experiències de les «Jornaleras de Huelva en Lucha» en el marc del grup de treball sobre treball agrícola i migració, i de les productores del col·lectiu LGTBIQ+ en el marc del grup de treball sobre diversitats.
Durant els dos darrers dies, l’equip acadèmic del projecte es va centrar en la valoració dels avenços i del model organitzatiu intern, així com en la planificació i dimensionament de les tasques a realitzar fins a la finalització del projecte a l’abril del 2026.
Al seu termini, el projecte SWIFT proporcionarà eines teòriques i pràctiques, com pressupostos amb perspectiva de gènere i indicadors feministes de viabilitat de les explotacions, per a possibilitar un canvi cap a una agricultura més justa, eficaç i diversificada, sota una perspectiva feminista, interseccional i basada en drets humans.