El professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, Toni Sellas, ha sigut un dels especialistes en ajudar a crear la col·lecció de tres volums de l’obra ‘Història del periodisme de Catalunya’.  L’obra, presentada per SÀPIENS al Palau de la Generalitat, repassa la història de la comunicació des del segle XVI fins a l’actualitat. Concretament, Sellas ha redactat un article del tercer volum, que aborda la història del periodisme des de la Transició fins a l’actualitat. El capítol es titula “La ràdio que es fa sentir. Periodisme radiofònic: de la dictadura a la democràcia”. Aquest tracta del rol del periodisme radiofònic en la Transició a la democràcia, l’evolució del mitjà en la llibertat informativa, el seu paper com a vehicle de normalització del català i els canvis de l’oferta radiofònica en aquest període.

Aquest conjunt de volums expliquen la història del periodisme que mai havia estat explorada en profunditat. L’obra omple un buit important, ja que la història del periodisme mai no havia estat explorada a fons, una història que constitueix una part important de la nostra història recent. ‘Història del periodisme’ consta de tres extensos volums  amb més de 700 fotografies.

50 especialistes

Els tres volums estan dividits de forma cronològica: el primer abasta des dels inicis del segle XVI fins a la Guerra Civil. En aquest cas es parla i s’explica el paper que van tenir les gasetes el segle XVII, la premsa humorística de l’època i el sorgiment de la premsa de masses a l’inici del segle XX. El segon es basa en la dictadura franquista i l’explica des del fenomen de la censura fins a la clandestinitat, com també la importància que va tenir la ràdio i la lluita constant per la permanència del català. Per últim, el tercer volum abasta des de la Transició fins avui, posant en especial èmfasi la normalització lingüística del català a la premsa i la transformació dels mitjans després de l’aparició de les noves tecnologies.

Aquesta obra inclou articles de 50 especialistes de totes les disciplines del periodisme.