Sobre la festa de l’arbre
Sant Joan de les Abadesses va ser la primera població de Catalunya en què es va celebrar la Festa de l’Arbre el 23 de març de l’any 1899 gràcies a l’empenta del mestre Josep Mª Andreu, i amb la presència de les autoritats municipals i els pares dels alumnes; des d’aleshores i amb molt poques interrupcions, cada primavera es repeteix i commemora la festivitat bé amb plantada d’arbres bé amb altres activitats que hi tinguin relació.
A partir de l’any 2013, des de l’Institut i amb la col·laboració amb l’Ajuntament, s’està duent a terme un projecte que consisteix en donar una altre tarannà a la Festa de l’Arbre, en el sentit de fer-la extensiva a tota la població, donant a conèixer els arbres del poble i els ecosistemes dels voltants; el pes de l’activitat la porten els alumnes de 1r cicle d’ESO.
Objectius
– Conèixer la història de la Festa de l’Arbre a Sant Joan de les Abadesses.
– Conèixer les peculiaritats dels arbres i els espais verds de la vila.
– Conèixer els ecosistemes que trobem al voltant de la població.
– Saber orientar-se.
– Localitzar en un mapa un camí, un ecosistema, un arbre…
– Ser un bon comunicador.
– Utilitzar les TIC per tal que els coneixements adquirits arribin a més gent.
– Aprendre com ha de ser un cartell; fer-lo i repartir-lo pel poble.
– Fomentar la relació dels joves amb els avis per saber anècdotes i curiositats relacionades que, de pic o de palada, tinguin relació amb els arbres / boscos.
– Realitzar un activitat que tingui continuïtat en el centre.
Si accediu a l’enllaç de la imatge us trobareu una presentació amb Prezzi de tot el treball.
Didàctica
1- Introducció de l’activitat.
– L’activitat s’inicia amb una sortida pel poble i voltants en què el biòleg i formador ambiental, en Xavier López identifica els arbres més significatius que es van trobant o bé l’ecosistema. Treball individual: l’alumnat ha de prendre apunts de les explicacions rebudes.
– Un cop acabat el recorregut proposat, es decideix quins arbres i quines particularitats caldrà explicar el dia de la Festa de l’Arbre; s’acordà fer una fitxa botànica com més completa millor de cada arbre i les seves curiositats i que el dia de la festa, l’explicació se centraria més en les particularitats botàniques (i alguna anècdota si escau) que ajuden a identificar-lo. Treball individual: cada alumne tria un arbre.
– Grups de treball per arrodonir l’activitat i cada grup tria la tasca que més li agradaria fer:
- Els guies, encarregats de la ruta i dirigir els assistents.
- Els encarregats d’explicar la història, si escau, dels elements arquitectònics del recorregut.
- Els de l’ecosistema on es troben els arbres escollits (bosc de ribera, de muntanya…).
- Els coordinadors i dossier.
2- Desenvolupament de l’activitat.
– Estudi de l’ecosistema i la Història del lloc; recorregut sobre el mapa i explicació de com elaborar les fitxes botàniques i fer-les el més correctament possible; això darrer, és treball individual de l’alumnat. Com a treball en grup, la tasca conjunta del professorat de CCSS i Ciències de la Naturalesa respectivament.
– Disseny del cartell de la Festa que calia penjar tant pel poble com a les xarxes socials; aquesta activitat, també treball individual. Com a treball en grup, la tasca conjunta del professorat de ViP i de Tecnologia.
– Un cop escollit el millor cartell, penjar-lo als espais més adients de la vila.
– El grup de guies passen per les aules del Centre per convidar els companys el dia de la Festa.
– Treballar i donar pautes sobre com fer una exposició oral a l’aire lliure davant d’un auditori heterogeni.
– Recerca d’informació: ús de les TIC i consulta a diversa gent del poble per si sabien anècdotes i curiositats dels arbres / llocs escollits on desenvolupar l’activitat de la Festa de l’Arbre.
– Sortida de preparació definitiva abans del dia oficial, que sol ser el primer diumenge de maig; en aquest cas, la tasca és individual, de grup i del classe, ja que entre tots es comenta el què cal millorar.
– Com a activitat de tancament, penjar les fotos i les fitxes dels arbres / ecosistemes estudiats a la xarxa; s’hi treballa des de l’àrea de Tecnologia i es tracta de treball individual.
– Dies més tard, els alumnes d’ESO que han protagonitzat la Festa, repeteixen la sortida però amb els alumnes de 3r de Primària.
– La darrera sortida es fa la darrera setmana de curs amb tot l’alumnat de primer cicle d’ESO, en què els de 2n d’ESO expliquen als de 1r que es vagin preparant de cara al curs vinent, car seran ells els encarregats de dur a bon port la Festa de l’Arbre.
Avaluació
– S’ha avaluat la feina individual:
- Fitxa de l’arbre: correcció dels diferents apartats, ben explicats, sense faltes d’ortografia i, a poder ser, amb fotografies.
- Dibuix/disseny del cartell.
- Exposicions orals: mitjançant una rúbrica.
- Participació positiva en tota l’activitat: que l’alumne tingui el material preparat, que durant les exposicions orals dels companys estiguin atents i que col·laborin en el grup tal i com s’ha acordat.
Valoració
Molt positiva ja que:
– Ajuda a la millora de la competència oral de l’alumnat participant.
– Millora la cohesió del grup-classe.
– Millora l’autoestima: organitzar amb èxit una activitat per a tot el poble no és fàcil i requereix saber treballar tant en grup com individualment.
– El fet de només tenir un arbre per alumne, ha permès que aquells que tenen alguna dificultat no se sentin exclosos pel volum de feina o per no entendre què calia fer.
– Millora en el coneixement de l’entorn més immediat i proper.
– També és positiu que aquesta activitat tingui continuïtat curs rere curs, ja que està estretament relacionada amb el tema curricular dels ecosistemes.
Reportatge gràfic de la sortida