Julio Basulto – TLC-UVic 20/04 – Alimentació Saludable

with No hi ha comentaris
TLC-UVic Conferència Julio Basulto – 15a edició de les TLC-UVic Curs 21/22 

Nom de l’activitat: Alimentació Saludable – Gravació / Fotos
Ponent: Julio Basulto


Llibre: Más vegetales, menos animales: Una alimentación más saludable y sostenible
Dia: 20 d’abril de 2022
Horari:  12.00 – 13.30h
Format: Presencial a l’Aula Magna de la UVic-UCC i streaming (en línia)
Lloc: Aula Magna de la UVic-UCC –Campus Torre dels Frares  – C/ de la Laura, 13 – 08500 Vic

Ahir dimecres dia 20 d’abril, es va celebrar l’última activitat de les TLC d’enguany. Val a dir que l’activitat va tenir un gran èxit, gràcies a un ponent de luxe, el Sr. Julio Basulto  gran divulgador científic, amb una gran participació que va ser molt interessant i necessària. L’activitat que es trobava dins el marc de les Tertúlies de Literatura Científica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (TLC-UVic), va ser una conferència presencial i alhora en línia, a l’Aula Magna del Campus Vic de la UVic-UCC (C/ de la Laura, 13 de Vic) de 12:00h a 13:30h.

La Dra. Julita Oliveras Masramon, coordinadora de les TLC-UVic, va exposar el projecte mencionant cadascuna de les diverses activitats realitzades enguany, amb la mirada per comprendre aspectes imprescindibles referents a la sostenibilitat, va parlar breument també del moviment “REBEL·LIÓ CIENTÍFICA” que són la comunitat científica rebel·lant-se davant la inacció política per la crisi climàtica i ecològica” a fi que des de la nostra plataforma tenim la sensibilitat de comprendre que cadascú de nosaltres podem realitzar qualsevol petita acció per afavorir en la situació real de l’emergència climàtica que viu el planeta terra.

A la taula presidencial hi havia també la Dra. Míriam Torres, Degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC que ha reforçat l’oportunitat de comprendre que “És més important deixar de menjar malament que menjar bé”

 

El Sr. Julio Basulto és Dietista i nutricionista, a part treballa com a professor associat en el Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. És col·laborador habitual a Ràdio Nacional d’Espanya i El País. També imparteix cursos dirigits a la població en general i és autor o coautor de diversos llibres i publicacions científiques. Ahir ens va fer una conferència excel·lent, on va anar interpel·lant al públic, aconseguint una ponència de caràcter interactiu i on ens va exposar evidències molt comprensibles com per exemple:

  • 2 de cada 10 nens europeus menors de 10 anys consumeixen 2 litres de Red bull al mes
  • el 31,7% de l’energia que prenem prové d’aliments ultraprocessats.
  • Quina és la ingesta recomanada de sucres? Segons la EFSA (Europeann Food Safety Authority) No hi ha un consum segur
  • Menjar de tot no és menjar sa
  • Les evidències no donen suport a la recomanació general de no saltar-se l’esmorzar pels suposats resultats antropomètrics relacionats amb l’obesitat.
  • Una bona alimentació influeix en la qualitat de vida.
  • Prenem massa proteïnes, greixos insaludables i, sobretot, sucre.
  • Prenem pocs vegetals i massa “animals” i superflus.
  • Moltíssimes forces conspiren perquè mengem malament.
  • És més important deixar de menjar malament que menjar bé.

Segons Julio Basulto  els aliments que ingereix la població de forma general, tenen les característiques següents

  • Insuficient quantitat de fruites i hortalisses.
  • Pocs cereals, que són, majoritàriament, refinats.
  • Massa carns i carns processades.
  • Alta quantitat de productes elaborats amb elevat contingut de sal, greix i sucres afegits.

Una conferència que va anar molt bé, amb un bon feedback per part del públic presencial i també en línia, sobretot destacar que han fet èmfasi en la importància d’aquest tema i també de la gran habilitat per comunicar del Sr. Julio Basulto.

  

Participació:

Una participació de l’ordre de 355 persones, entre alumnat preuniversitari, universitari, professorat i públic en general format per persones de diferents indrets del territori: Vic, Tona, Taradell, Barcelona, Lleida, Terrassa, Benicàssim, Cantàbria, etc. D’aquests 355 un total de 107 es van inscriure de manera presencial, i els restants 248 en format en línia. Pel que fa als centres de secundària, van assistir a la ponència l’Institut de Vic amb 91 estudiants i el Col·legi Sant Miquel dels Sants (Vic) amb 109 estudiants, ambdós en format en línia, també va venir alumnat dels graus de Biologia, Biotecnologia, Publicitat i Relacions Públiques i Nutrició Humana i Dietètica, PDI i PAS de la UVIC-UCC.

Suport per part del professorat (PDI) de la FCTE i PAS de la UVic-UCC:

Equip de les TLC-UVic: Julita Oliveras, Miquel Casadevall, Roger Farrés

Cartell: https://mon.uvic.cat/tlc/files/2021/10/cartells-TLC-2021-JULIO-BASULTO-definitiu.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *