Línies de Recerca

Investigadors/es

El grup Textos literaris contemporanis: estudi, edició i traducció (TEXLICO) funciona des de 2009. És continuïtat de dos grups SGR 2005, de la categoria de singulars: «Edició de textos literaris contemporanis», SGR 2005 00109, finançat; «Editorials, traduccions i traductors a la Catalunya contemporània», SGR 2005 00351, no finançat. Tot i això l’activitat dels seus components en les línies de recerca que té obertes són força anteriors a aquesta data. Des de 2009 el grup gaudeix de la categoria de grup consolidat de la Generalitat de Catalunya (2009 SGR 00736). El curs 2013-2014, la Generalitat de Catalunya el va tornar a reconèixer com a Grup Consolidat (2014 SGR 1380).

Fins a inicis de 2017 del grup de recerca han penjat cinc línies d’investigació (1. Edició i estudi de textos literaris catalans del segle XIX. Jacint Verdaguer, coordinada per Ramon Pinyol; 2. Editorials, traducció i recepció a Catalunya, coordinada per Manuel Llanas; 3. Estudi i edició de textos literaris catalans del segle XX, coordinada per Francesc Codina; 4. Didàctica de la lectura i la literatura, coordinada per M. Carme Bernal, i 5. Literatura i territori, coordinada per Llorenç Soldevila).

Per un cert relleu generacional (amb investigadors emèrits i nous doctors), les línies de recerca actualment s’han reestructurat en tres, conservant l’essència de la trajectòria i enfocant-la cap a noves formes de difondre la cultura literària: 1. Estudi, edició i recepció de textos literaris (s. XIX-XXI), coordinada per M. Àngels Verdaguer; 2. Patrimoni literari: estudi i aplicacions, coordinada per Jordi Chumillas; i 3. Didàctica de la literatura, coordinada per Mia Güell.

Els membres del GR han visibilitzat els resultats de la seva recerca individual i col·lectiva en publicacions nacionals i internacionals, així com en congressos nacionals i internacionals.

El present lloc web mostra resultats del grup TEXLICO fins al mes de juliol de 2022, moment en què va cessar d’actuar sota aquest nom i les seves activitats van integrar-se a Glossa – Grup de recerca en lingüística aplicada, didàctica i literatura. Podeu trobar informació sobre les activitats dels membres del grup al web de Glossa.