L’orientació és un element clau en els més joves, i sovint és complex ajudar-los donada la rapidesa dels canvis del món dinàmic actual.
L’objectiu final de l’orientació ha de ser la qualificació de la persona i la millora de la perspectiva laboral, tenint clar que, la bona qualificació no és aquella que parteix d’un nivell d’estudis més alt, sinó aquella que permet que la persona pugui desenvolupar la seva feina amb garanties de qualitat i especialització.
A l’hora d’orientar-se acadèmica i professionalment cal tenir en compte tres elements clau:
- Quines són les meves capacitats o habilitats, què se’m dona bé.
- Què m’interessa, què em motiva o amb què puc passar hores i hores.
- Com puc relacionar les dues primeres, és a dir, les meves habilitats amb els meus interessos i fer-ne la meva professió. Per ajudar-te en això, els testos d’orientació t’hi poden ajudar.
També és important tenir en compte altres aspectes com quins són els sectors productius que generen més ocupació, o millor dit, on em podré ocupar amb garanties, així com valorar si aquests sectors existeixen en el meu territori, o bé em plantejo un canvi a la meva vida. I també valorar i investigar de quins recursos educatius disposo en l’àmbit que m’interessa o he escollit.
I el més important és ser conscient que la formació no és només un procés inicial previ a la inserció laboral, sinó que forçosament és un procés que ha de durar tota la vida, les ocupacions són mòbils i variables i cal formar-se de forma contínua per a adaptar-s’hi.