El passat mes de desembre es va deixar enllestida la prova pilot tant quantitativa com qualitativa. Aquesta ha permès la modificació i millora de les eines de treball. S’han contemplat diferents alternatives per dur-ho a terme, tot seleccionant les que han resultat més adients pel desenvolupament del projecte. Aquest progrés permet començar l’any amb unes bones bases assentades, realitzant els qüestionaris i focus grups definitius per a obtenir els resultats esperats.

Pel que respecta als qüestionaris de l’estudi quantitatiu sobre l’afectació de la pandèmia a les diferents residències, la prova pilot ha permès millorar alguns aspectes d’aquesta. Els qüestionaris consten d’un seguit de preguntes, les quals s’han de respondre tres vegades, però variant el context de temps. Les primeres fan referència a abans de la pandèmia. A continuació, es responen les mateixes preguntes, però en el context del confinament per la Covid19. Finalment, es responen segons la situació actual. Això, entre altres aspectes, permetrà avaluar les diferències en el nivell assistencial durant les tres etapes diferents.

Gràcies a la prova pilot de l’estudi quantitatiu, s’han dut a terme millores tant als qüestionaris pels residents, els dels familiars i dels professionals. S’han detectat situacions que no s’havien contemplat prèviament i afegit a l’estudi. La prova permetrà optimitzar els resultats del projecte.

La metodologia qualitativa la fem servir per a descriure les experiències viscudes durant la pandèmia de la COVID-19 de les persones que viuen a residències, els seus familiars i les que treballen en aquestes institucions. També es vol explorar aquelles percepcions i idees sobre el que es pot millorar. Aquesta consisteix en entrevistes individuals i grupals on les persones ens expliquen lliurement les seves experiències. A més, hem utilitzat una metodologia que s’anomena fotoveu o photovoice i que ens permet, a través de les fotografies que fa cada participant, recollir, fer visible, i posar en comú la diversitat de punts de vista i vivències de la pandèmia que han tingut.

S’ha dut a terme la prova pilot en una residència de salut mental. En general, ha tingut una gran acollida el projecte entre les persones participants. A les entrevistes hem pogut entreveure com les residències de salut mental estan poc visibilitzades dins del conjunt d’institucions i que això la perjudica, entre altres coses, a l’hora d’implementar protocols COVID-19, més dirigides a residències de gent gran. Les persones residents i les treballadores han estat molt obertes en explicar les seves experiències. No hi ha hagut familiars disposats a participar en aquesta residència i hem de valorar si és pel fet de ser de salut mental o bé repensar la manera de difondre la proposta. Ha estat una experiència molt positiva i enriquidora per al projecte.

Així doncs, es dóna per finalitzada la prova pilot i s’inicia l’estudi amb les millores pertinents. Els resultats obtinguts a través d’aquesta prova també aporten informació molt rellevant pel projecte, ja que es tenen en compte totes les respostes obtingudes, quantitatives i qualitatives.