La xerrada, que podreu seguir en directe pel youtube del Museu del Ter, a càrrec de Jordi Camprodon i Subirachs, doctor en biologia, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), professor i investigador del grup de recerca Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia i Gestió Ambiental (BETA) de la UVic-UCC, que enfocarà la xerrada sobre l’estudi del decaïment del vern a la conca de l’Alt Ter en el marc del projecte Life Alnus.
LIFE ALNUS desenvolupa de manera experimental a escala regional (Catalunya) una estratègia alternativa de conservació de les vernedes mediterrànies que permeti invertir la regressió i la degradació d’aquest hàbitat de ribera, i crear un model exportable a la resta de l’arc biogeogràfic mediterrani.
Aquests boscos aporten molts avantatges en quant a la regulació dels rius, mitigació de crescudes i dels seus efectes, qualitat de les aigües, i són l’hàbitat d’una gran biodiversitat amb un alt valor paisatgístic. No obstant, la seva situació en zones planes i accessibles ha fet que moltes vegades els diferents usos agrícoles, urbans o industrials, els hagin guanyat terreny, degradant-los i fent-los desaparèixer.
En els boscos existents es regulen els cursos fluvials amb un seguit de preses, rescloses, esculleres o motes, provocant que les petites crescudes estacionals del riu que inundaven temporalment aquests boscos pràcticament hagin desaparegut. Aquestes inundacions aporten nutrients i fan pujar el nivell freàtic, pel que si desapareixen, les condicions ecològiques necessàries per la seva bona salut són cada vegada més difícils de trobar.
Organitzen
Públic
Oberta a tothom.
Idioma
Català
Inscripció
No cal inscripció.
Podreu seguir la xerrada en directe divendres 27/11 a les 18:30 a: