Josep Ayats: ‘With the adaptation with so little time of the programming of the Summer University to the virtual format we have achieved the first big goal’

with No Comments
Josep Ayats és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona (UB) i diploma d’Estudis Avançats en Meteorologia i Astronomia (UB). Des de l’any 1990 és professor del Departament de Biociències a la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC on imparteix docència en àmbits genèrics de Fonaments de Física i de Matemàtiques, així com en assignatures especifiques de Meteorologia i Climatologia, i de Canvi Global. És membre del Grup de Recerca MECAMAT de la UVic-UCC, on investiga sobre el canvi climàtic i la seva modelització. Ha ocupat diversos càrrecs de gestió a la Facultat de Ciències i Tecnologia i en altres àmbits de la Universitat. Ara és el delegat del rector per a la Formació Contínua des d’on, entre d’altres, es responsabilitza d’impulsar la Universitat d’Estiu.

 

Com ha afectat la Covid-19 la programació de la UEV?

Quan va arribar el confinament, a mitjans de març, la majoria dels cursos i activitats per a l’edició de la Universitat d’Estiu 2020 ja estaven en ple procés de programació. En un primer moment es va aturar tot, però després d’unes setmanes, quan ens vam fer càrrec de l’abast de la situació, es va decidir d’adaptar-nos a les noves circumstàncies provocades per la pandèmia, tal com s’ha fet en tots els àmbits d’actuació de la Universitat, i vam programar l’edició 2020 en un format estrictament en línia.

Quina mena d’activitats hi podrem trobar aquest any? Quins criteris heu seguit per programar-les?

L’oferta de cursos i activitats d’aquesta edició 2020 ha estat finalment prou àmplia per configurar un programa atractiu, malgrat haver hagut de cancel·lar diverses iniciatives exitoses d’altres anys que no podien ser transformades a un format estrictament virtual (com per exemple l’onzena Escola de Literatura Infantil i Juvenil a l’abadia de Montserrat, o la IX Jornada sobre Art i Cultura Religiosa a Catalunya, entre altres). I per descomptat, tota l’oferta formativa dirigida a personal sanitari també s’ha hagut de suspendre.

El programa definitiu, que conté formacions que s’allargaran fins a finals de juliol, està constituït per un total de 16 cursos de temàtiques diverses relatives a tots els àmbits de coneixement propis de la Universitat, que se sumen a una dotzena de cursos intensius d’”idiomes comprimits” de l’Escola d’Idiomes i als tres cicles de seminaris web gratuïts relacionats amb les circumstàncies tan especials que estem vivint: “Bioètica en la societat post-Covid” (impulsada des de la Càtedra de Bioètica), “Repercussions i canvis en la salut emocional causats pel confinament” (impulsat des del DIXIT i el CESS) i “La nova normalitat l’endemà de la Covid-19” (programat des de la Facultat d’Empresa i Comunicació). Cal esmentar l’esforç del personal de les diferents facultats per haver aconseguit elaborar tota aquesta programació alternativa adaptada als temps que vivim.

Com s’ha vist afectada la Plataforma Cultural ?

La Plataforma Cultural paral·lela a l’activitat estrictament acadèmica també ha hagut d’adaptar-se al nou escenari. Tot i que, per motius obvis, no tindrà l’extensió territorial d’altres edicions, manté el vincle amb entitats i institucions diverses. Enguany inclou el concert telemàtic “Música de poetes”, organitzat des de la Xarxa Vives d’Universitats i les VII Jornades Horitzó Àsia amb conferències, exposició de fotografies i la col·laboració habitual amb el Festival Nits de Cinema Oriental, entre altres. És destacable que, a darrera hora, coincidint amb una evolució favorable de la pandèmia, s’hagin pogut programar algunes activitats culturals presencials.

Enguany s’havien de celebrar els 25 anys de la Universitat d’Estiu. Com els commemorarem?

Les excepcionals circumstàncies d’aquest 2020 han propiciat que la commemoració del 25è aniversari de la Universitat d’Estiu es posposi fins al 2021, esperant que llavors es pugui celebrar amb el relleu que mereix una efemèride com aquesta. Per celebrar aquesta 25a edició de la Universitat d’Estiu, des de l’UHub, les Àrees de Comunicació i de Màrqueting i el CIFC, s’havia organitzat un cicle de conferències titulat “Dones de Ciència”, en el qual diverses investigadores rellevants de la UVic-UCC divulgarien la seva recerca particular per diferents ciutats del nostre territori. A més, en l’acte habitual d’inauguració, a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, estava previst d’homenatjar la productora i directora de cinema Isona Passola, que als anys 80 havia estat docent de l’Escola de Mestres, embrió de la Universitat. Esperem i desitgem que puguem reprendre aquestes rellevants activitats en el programa de l’edició vinent.

Tot i que serà una Universitat d’Estiu atípica, quins objectius t’agradaria veure acomplerts?

Haver aconseguit, en tan poc temps, donar la volta a la programació prevista i adaptar-la a aquest format virtual ja ha estat un primer objectiu assolit. No totes les universitats del sistema universitari català ho han aconseguit. A la UVic, com en les edicions anteriors, la programació de la Universitat d’Estiu és fruit del treball en col·laboració del personal del CIFC Vic, de l’UHub i de les àrees de Comunicació i Màrqueting i, per descomptat, del PDI de les diferents facultats. La feina en equip de tots aquests estaments de la nostra complexa organització ha estat la clau per no haver de tenir un estiu 2020 sense Universitat d’Estiu.

Evidentment, però, tota aquesta tasca haurà tingut sentit només si s’aconsegueix que, com en altres edicions, aquesta programació acosti la formació universitària a públics nous, amb la major extensió territorial possible i per a totes les edats, tot combinant amb activitats culturals i de lleure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *