La Jornada d’Atenció a les Ferides, organitzada pel CHV-FHSC, el Grup de Recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) i l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), ha comptat amb l’assistència de més de 300 professionals de l’àmbit de la recerca i la salut, una xifra rècord en comparació amb les altres edicions.
16 de juny de 2023
L’Aula Magna de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha acollit aquest divendres la setena edició de la Jornada d’Atenció a les Ferides, una cita anual que contribueix a la millora de la curació de les ferides a través d’activitats formatives i de divulgació científica.
Les diferents ponències, taules rodones i tallers pràctics han girat al voltant de les ferides atípiques, un tipus de ferides poc prevalents, com són els hematomes, la dehiscència de sutura, o les ferides sistèmiques. Entre les ponències, destaca la participació d’Ellie Lindsay, infermera i metgessa del Regne Unit i presidenta de The Lindsay Leg Club Foundation, una organització benèfica que vetlla per les persones que pateixen o tenen risc de patir una úlcera a l’extremitat inferior.
Com és habitual, la jornada també ha inclòs una sessió de comunicacions orals en la qual els participants han pogut exposar els resultats de treballs de recerca relacionats amb la temàtica de la jornada així com d’altres vessants de l’atenció a les ferides.
La Jornada d’Atenció a les Ferides, organitzada per la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, el Grup de Recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) i l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), ha servit perquè els assistents poguessin actualitzar-se en els coneixements relatius al tractament i la cura de ferides atípiques, així com per conèixer de primera mà les principals novetats del sector.
Referents en la cura de ferides
Des de l’any 2004, l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic disposa d’una Unitat Clínica de Ferides orientada al tractament d’úlceres de difícil curació amb l’aplicació de teràpies avançades i una sala blanca d’última generació que facilita l’aplicació de factors de creixement autòlegs. Els professionals de l’equip de la unitat atenen anualment al voltant de 300 ferides.
La Unitat Clínica de Ferides de l’HUSC és una de les quatre unitats catalanes acreditades per part del Grup Nacional per a l’estudi i assessorament d’úlceres per pressió i ferides cròniques (GNEAUPP). Aquesta certificació declara que l’hospital compta amb uns nivells òptims de qualitat en la prevenció i el tractament. Certificació que fou possible, en part, pel fet que la Unitat desenvolupa activitat investigadora orientada al desenvolupament de noves teràpies per a l’atenció a les ferides complexes. Recerca que es porta a terme, des de la creació el 2015, del grup de recerca en reparació i regeneració tissular (TR2Lab), des d’on es desenvolupen els projectes col·laboratius entre personal sanitari de la Unitat i investigadors de la UVic-UCC.
Una jornada per a sumar esforços en la prevenció i la cura de ferides
Les jornades anuals d’atenció a les ferides cròniques tenen la voluntat de contribuir a una pràctica basada en l’evidència i volen ser un espai per compartir experiències clíniques i de recerca. A més, pretenen contribuir a fomentar una pràctica de la cura de ferides fonamentada en els següents eixos:
- Recerca interdisciplinària en ferides de difícil curació.
- Recerca col·laborativa entre científics i personal sanitari.
- Recerca orientada a resultats per a una pràctica clínica eficient.
- Compromís amb la difusió de la recerca per a un millor avenç del coneixement i pel desenvolupament social.