La Primera Jornada sobre l’atenció a les ferides cròniques va tenir lloc el 2016 fruit de l’aliança multidisciplinària i interinstitucional entre el personal assistencial i investigador de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC) i els investigadors del grup de recerca en reparació i regeneració tissular (TR2Lab) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Des de la primera edició de la jornada, que portà per títol: “Jornada d’Atenció a les ferides cròniques. Posada al dia de les ferides vasculars. Què en sabem del biofilm?” (2016), anualment s’han anat fent noves edicions orientades a diferents temàtiques relacionades amb l’atenció a les ferides complexes: “Desbridament i control de la infecció” (2017),“ Peu diabètic” (2018), “Lesions relacionades amb la dependència“ (2019), (2020, s’anul·là per la pandèmia covid19), “La infecció: de la valoració al tractament tòpic i al sistèmic”(2021), “Tractaments avançats per a ferides complexes” (2022) “Ferides atípiques: hematomes, dehiscència de sutura i ferides sistpemiques (2023) i “Aprenent, Innovant i Compartint” (2024).
La jornada de ferides s’organitza anualment des de la Comissió de Ferides de la FHSC, amb el suport científic del TR2Lab, i el recolzament de la Fundació Osona per a la Recerca i l’Educació per a la Salut (FORES) com a secretaria tècnica. Inicialment, l’objectiu de la jornada era contribuir a la millora de la curació de les ferides de difícil cicatrització a través d’activitats formatives i de divulgació científica orientades a sensibilitzar de la importància de la realització d’una pràctica clínica basada en l’evidència. El 2018, la jornada feu un gir per a reorientar-se cap a un congrés científic, mantenint el nom de Jornada de ferides i incorporant en el programa un espai per a comunicacions orals i pòster relacionades amb la temàtica específica de la jornada o amb la recerca en l’àmbit de ferides en general. L’objectiu d’aquestes comunicacions és promoure que els assistents presentin resultats de la seva pràctica clínica diària i/o de la seva recerca, i motivar als estudiants de doctorat, de màster i de grau a presentar els seus treballs acadèmics relacionats amb les ferides. Tot plegat per contribuir a millorar la pràctica clínica entorn de les ferides cutànies de difícil curació.
Destacar que aquest congrés científic anual entorn de les ferides busca crear un espai de debat distès entre professionals per plantejar noves estratègies d’introducció d’una pràctica clínica basada en l’evidència, així com per promoure col·laboracions en projectes de recerca clínica entre professionals i investigadors assistents a la jornada.
La temàtica de la jornada 2025 és “Aprenent, innovant i compartint” mantenint el títol de l’any passat. Un any més s’estructura en conferències d’experts, taules rodones per debatre sobre les principals novetats en la temàtica de la jornada, i sessions de comunicacions científiques, orals i pòsters, que permetran veure la recerca més recent que porten a terme els assistents a la jornada.
Comitè organitzador
- Eva Capdevilla Bach
- Montserrat Capellas Herms
- Marta Casals Zorita
- Gloria Castro Morato
- Laura Crusellas Crosas
- Mariona Espaulella Ferrer
- Joan Espaulella Panicot
- Marta Ferrer Solà
- Ester Goutan Roura
- Clara Masó Albareda
- Manoli Moruno Sanchez
- Marta Otero Viñas
- Bruna Pratsobreroca Andreu
- Natàlia Pulido Capdevila
- Laura Salvans Cirera
- Joan Enric Torra Bou
- Mònica Umpierrez Perez
Comitè científic
- Laia Bosch Presegué
- Montserrat Capellas Herms
- Marta Casals Zorita
- Elisabet Dachs Cabanas
- Anna Dalmau Roda
- Marta Ferrer Solà
- Clara Masó Albareda
- Núria Obradors Aranda
- Marta Otero Viñas
- Elisabet Sarri Plans
- Montserrat Serra Mas
Col·laboradors
- Anna Buisan Farré
- Sabrina El Abbassi Ouaggad
- Oumayma Ghanam Zaidan
- Carla Morales Robert
- Natàlia Palacios Arronis
- Verónica Salgado Pacheco
- Carme Salomón Elcacho