Èxit de participació en la cinquena edició de la Jornada d’Atenció a les Ferides de Vic

Professionals de diferents comarques catalanes van participar divendres en la cinquena edició de la Jornada d’Atenció a les Ferides, que enguany es va celebrar al Seminari de Vic, per així disposar de més espai i seguir les recomanacions sanitàries referent a la covid-19. Seguint aquesta premissa, la Jornada va ser presencial, però al mateix temps, es va oferir l’assistència en format virtual.

Les diferents ponències, taules rodones i tallers pràctics van girar entorn a la infecció: de la valoració al tractament tòpic i al sistèmic. Durant la Jornada es van abordar aspectes com l’avaluació i el tractament de les ferides infectades segons el seu grau de contaminació i es van impartir tallers pràctics sobre la presa de mostres, la utilització d’apòsits antimicrobians, i la valoració de la ferida i la identificació de criteris clínics d’infecció.

Per tercer any consecutiu la jornada va incloure una sessió de comunicacions orals en la qual els participants van poder exposar els resultats de treballs de recerca originals i casos clínics relacionats amb la temàtica de la jornada, fet que ha convertit la jornada en un esdeveniment amb component científic.

La llavor de la Jornada d’Atenció a les Ferides

L’any 2015 es va crear el grup de recerca en reparació i regeneració tissular (TR2Lab) amb investigadors de la UVic-UCC i personal assistencial de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (HUSC) i de l’Hospital Universitari de Vic (HUV) per investigar en la millora de les estratègies terapèutiques per a la curació de ferides. Aquesta aliança multidisciplinària i interinstitucional va fomentar que el juny del 2016 s’organitzés, de la mà de la Fundació Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, la Primera Jornada sobre l’atenció a les ferides cròniques, amb la voluntat de transferir el coneixement i l’expertesa que es genera a la Unitat Clínica de Ferides i al TR2Lab cap altres professionals de l’entorn territorial que poden contribuir a una millora en l’atenció d’aquestes lesions.

La jornada s’organitza des de la Comissió de Ferides de la Fundació Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, amb el suport científic del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) i la Fundació Osona per a la Recerca i l’Educació per a la Salut (FORES) com a secretaria tècnica.

La Jornada d’enguany ha rebut el suport dels patrocinadors, de la Unitat de Divulgació Científica de la UVIC-UCC, i de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (projecte PECT Osona Transformació Social).

La Jornada 2021 ha contribuït en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) ODS3 (Salut i Benestar) i ODS4 (Educació de Qualitat) de l’Agenda 2030.