Víctor Grau, Arnau Amat i Jordi Martí, professors del Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències, han publicat conjuntament el tercer llibre de la col·lecció del curs Petits Talents Científics, aquest cop dedicat a la investigació escolar en astronomia. “Investiguem els fenòmens astronòmics” és un llibre que recull la informació científica bàsica necessària per al professorat de primària, orientacions didàctiques i activitats perquè el professorat de primària pugui promoure investigacions per descobrir els aspectes bàsics de l’astronomia i el perquè dels colors del cel.
Les activitats són una selecció de totes les que es van portar a terme en el marc del curs de formació permanent Petits Talents Científics per a mestres de primària organitzat per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l’Obra Social de la Caixa. Aquest curs de formació té com a objectiu ajudar al professorat de primària a desenvolupar investigacions amb el seu alumnat sobre els temes de ciència que indica el currículum de primària.
El llibre es basa en els plantejaments metodològics en ensenyament i aprenentatge de les ciències que tenen més consens a nivell internacional. El fonament principal és que els infants portin a terme investigacions de la manera més semblant possible a les dels científics experts. Això implica deixar a banda la cerca d’informació a llibres i internet, fent el treball a través d’observacions, experiències, discussions i construcció de maquetes, aconseguint així que els infants es construeixin representacions per entendre els fenòmens astronòmics bàsics (fases Lluna, dia i nit, estacions, eclipsis,…).
L’àrea de ciències del Grup de Recerca Coneixement i Didàctica, així com tot el Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències, cultiva col·laboracions estretes amb institucions, mestres en actiu i escoles de primària i secundària de Catalunya i altres països (Euskadi, Andorra, Panamà,…), assessorant i fent grups de treball per tal de generar innovacions i portar a terme transferència de coneixement. Les activitats d’aquest llibre neixen de l’expertesa dels autors en didàctica de les ciències, i de la seva experiència treballant amb estudiants de grau, mestres de primària i secundària en actiu i formant en didàctica de les ciències en diversos màsters de la UVic, la UB, la UPF i la EU Gimbernat.
Es preveu que la col·lecció continuï amb, com a mínim, tres llibres més que permetin cobrir tots els temes del currículum de ciències per cicle mitjà i superior de primària. Els llibres de la col·lecció estan disponibles en accés obert a la pàgina web de l’Institut d’Educació de Barcelona.
https://ajuntament.barcelona.cat/educacio/ca/petits-talents-cientifics