Finlàndia… On s’aposta per una educació lenta… On menys és més. On la qualitat preval per sobre la quantitat.  On el temps, el joc i la constància, són el gran aliat a les aules dels infants (s’entén doncs, el fet que ajuda a fer pòsit sobre allò que s’està aprenent). Talment com quan cau la neu… El temps no és el mateix a Finlàndia que a Catalunya. Allà, el temps ni corre ni vola. Passa… Al seu ritme…

Allà, la societat viu amb gran harmonia amb la naturalesa, i fins i tot el seu caràcter ho reflexa… marcant cada any punt d’inflexió el vappu de l’1 de maig quan la gent floreix i es multiplica.

El temps a Finlàndia afavoreix l’arrelament en allò que funciona i en allò que creuen impedint que els nous canvis i la innovació educativa trenquin amb l’equilibri entre el passat i el present. Així, a  les aules, s’organitzen grans festes entre pissarres digitals, mapes de paper cargolats a peu de sostre i aquell piano vell que canta deliciosament en qualsevol acte festiu de l’escola. Tot plegat et remet a un passat nostàlgic, a un present viu i un futur que et permet somiar.

Per entendre bé què succeeix en aquest país, cal passar-hi temps…

I tu Xavier Melgarejo, que t’agrada la teva feina, conscient i compromès amb l’educació i el temps, i preocupat per l’èxit del sistema educatiu i del dia a dia dels infants, tresor nacional a Finlàndia, has dedicat totes les energies a comprendre la realitat educativa que tenim i contrastar-la per evolucionar. Amb sentit comú. No has defallit davant la tempesta i ens has contagiat les ganes d’avançar. Poc a poc, com quan cau la neu i va fent pòsit, tu ho has sabut compartir. Bona prova en són els magnífics reconeixements que la societat ha mostrat a la teva perseverança i ganes d’avançar cap a un model educatiu d’èxit centrat en els infants. T’has fet escoltar. Amb abnegada persistència.

I com sigui que parlem de la importància del temps en l’educació, aquest, ara més que mai, s’encarregarà de fer-te present i vetllar per l’arrelament de tot allò que has compartit.

Rep una picada d’ullet dels teus col·legues de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

Eduard Ramírez
Degà

Acte d’inauguració del curs de la FETCH (13 de novembre de 2013)