La invitació a la professora doctora Montsita Rierola i l’artista Jordi Lafon per part de l’Escola d’Arquitectura, Disseny i Art de la Universitat de Minho a Guimarães està relacionada amb el treball que ha vingut desenvolupant entorn de les caminades amb el col·lectiu Deriva Mussol i la seva relació amb les comunitats, afí al nostre projecte/taller internacional The Walking Body, organitzat pel Lab2PT i coordinat pels professors doctors Natacha Antão i Miguel Duarte, amb col·laboració Geert Vermeire. The Walking Bodyes és part integrant del projecte WALC – Walking Arts & Local Communities, cofinançat per la Unió Europea, en el qual la Universitat de Minho és entitat associada.

En aquest context, es proposa que la professora doctora Montsita Rierola amb l’artista Jordi Lafon duguin a terme el treball de camp relacionat amb The Walking Body, explorant el territori amb l’objectiu d’organitzar el taller Criss-Crossing, en el qual participaran membres de la comunitat acadèmica i civil dels voltants de la ciutat de Guimarães. Es proposa, a més, que la visita inclogui una presentació del seu treball, la possibilitat de col·laborar en algunes sessions dels tallers, fer recorreguts per a conèixer les competències de la Universitat i visites als espais culturals de les ciutats de Guimarães i Braga, on se celebrarà l’esdeveniment Braga’25. Tots els compromisos acadèmics es duran a terme en el marc de les activitats desenvolupades pel Laboratori de Paisatges, Patrimoni i Territori de la Universitat de Minho.

La col·laboració de la UVic-UCC i la Universitat de Minho va començar el 2022, en el marc del congrés Art del Caminar i Geografies Relacionals, de Girona, Vic i Olot, organitzat pel centre d’Art Nau Côclea i amb la col·laboració de la mateixa UVic, ACVic, Universitat de Girona, Bòlit Centre d’Art Contemporani, entre altres entitats del territori. Al congrés Art del Caminar i Geografies Relacionals desenvolupat entre Girona i Banyoles del 2024, en el qual Montsita Rierola va participar amb una ponència i, altres activitats, es van consolidar lligams prou consistents per a continuar treballant entre les diferents institucions. L’objectiu és reforçar els vincles acadèmics, artístics i educatius que fomenten noves sinergies i col·laboradors per a participar i organitzar futures trobades internacionals.

The Walking Body (TWB) és una trobada internacional d’artistes caminants a Guimarães. La trobada de 2025 tindrà presentacions, xerrades i walkshops. Està dedicada a les “comunitats de canvi”, comunitats plurals, en moviment i sensibles a les qüestions de l’ecologia social i natural de l’entorn on vivim. TWB explora les comunitats locals com a entitats dinàmiques en constant transformació, connectant persones, territoris i ecologies mitjançant el moviment, l’art de caminar i la relació entre la ciutat i el paisatge de Guimarães.

El projecte Criss-Crossing treballarà amb distintes comunitats de la ciutat. Consisteix a fer caminades a la deriva, i després anar a la sala d’exposicions Auto-Garage Avenida, enfosquida i preparada amb projectors que emetran les fotografies captades durant la passejada. Les persones participants dibuixaran amb línies, de manera crítica, destacant els elements més significatius de les imatges projectades. Es vol estimular noves narratives i significats amb la relació, composició i escala entre els dibuixos.

Per a més informació:

Instagram feed – WALK

The New Wave of Walking Artists?  – walk · listen · create