En el marc de les activitats que desenvolupa la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en relació amb el programa MIF, del 19 al 23 d’abril un grup de 16 estudiants del doble grau en Mestre d’Educació Infantil-Mestre d’Educació Primària (menció en llengua anglesa) van visitar la ciutat de Düsseldorf i la Universitat de Ciències Aplicades Niederrhein (Düsseldorf – Mönchengladbach, Renània del Nord-Westfàlia, Alemanya). Aquesta visita va estar organitzada pel professor Gil Pla, en col·laboració amb la professora Berta Vila i amb el suport de la Unitat d’Internacionalització de la facultat.

La visita s’emmarca en la voluntat d’internacionalitzar l’activitat acadèmica de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC però, sobretot, té la voluntat de promoure en els estudiants l’interès per l’educació des d’una òptica internacional.

Es tracta de la segona part de l’intercanvi que ambdues universitats han realitzat, ja que del 16 al 20 de febrer, 11 estudiants i 2 professores de la Universitat de Ciències Aplicades Niederrhein van estar visitant la UVic-UCC i escoles de la ciutat de Vic en el marc del que s’ha anomenat “International Seminar: Comparing German and Catalan Educational Systems”. Com el seu nom indica, aquest seminari té per objectiu comparar sistemes educatius mitjançant el debat entre estudiants, la visita a escoles o a experiències educatives concretes i la convivència internacional universitària. Aquesta és la segona edició d’aquest intercanvi que va iniciar-se el curs passat.

Estudiants i professorat de la UVIC-UCC i de la Universitat d'acollida al final de la gimcana

Estudiants i professorat de la UVIC-UCC i de la Universitat d’acollida al final de la gimcana

En la visita dels estudiants de la UVic-UCC a Düsseldorf i Mönchengladbach, es van desenvolupar diverses activitats organitzades pels estudiants de la universitat d’acollida i pel seu professorat. El primer dia, la universitat va fer un acte d’acollida per conèixer alguna informació de la ciutat, la universitat i els estudis. Aquesta activitat va continuar amb un dinar conjunt amb els estudiants i professorat al Mensa i una gimcana per tal de conèixer la Universitat. El segon dia es va visitar una escola de la ciutat de Krefeld, que desenvolupa un projecte educatiu de suport a infants que tenen dificultats amb la metodologia Montessori. A la tarda, estudiants d’una i altra universitat es varen trobar en una aula per continuar el debat iniciat a Vic el mes de febrer.

El tercer dia van conèixer una escola bressol del centre de la ciutat que implementa un projecte molt interessant sobre la llibertat de l’infant. El quart dia es va poder visitar una escola del bosc. En ambdós casos, els estudiants van poder passar tot el matí amb els infants veient i vivint les dinàmiques educatives que hi tenien lloc.

Un moment de la visita a una escola del bosc

Un moment de la visita a una escola del bosc

Naturalment, la visita no sols va constar d’activitats acadèmiques i de visites a escoles sinó que també es va poder fer una mica de turisme i de lleure. Cal destacar, en aquest sentit, que  l’últim dia es va fer un sopar de comiat entre estudiants i professorat de les dues universitats en una cerveseria típicament germànica.

El resultat de l’estada s’ha valorat molt positivament, com ho mostra l’interès que ha generat en els estudiants, la qualitat de la institucions visitades i la satisfacció general tant de la universitat d’acollida com per part dels nostres estudiants. I s’ha acordat que el curs vinent hi haurà una tercera edició de l’intercanvi per mantenir i enfortir la vinculació entre ambdues institucions universitàries i, aprofitant les beques de mobilitat MOB-MIF del programa MIF, l’investigador Dr. Gil Pla realitzarà la seva estada de recerca en aquesta universitat.