El professor Xavier Giró, expert en conflictes internacionals i periodisme de pau, va oferir una nova lectura de la cobertura que els mitjans de comunicació occidentals han fet fins al moment del conflicte entre Rússia i Ucraïna. La sessió s’emmarca en els actes organitzats per la FEC a les Jornades Transversals “De la Pau a la Guerra. O el fràgil equilibri de viure en societat” que se celebren a la UVic-UCC durant el mes d’octubre.

Al llarg de la sessió, Xavier Giró va analitzar de quina manera s’ha utilitzat la premsa occidental per a posicionar l’opinió pública europea i nord-americana a favor de l’actual govern ucraïnès. A grans trets, el professor va destacar quatre característiques que han definit la cobertura de la guerra fins al moment i que es basen en una acceptació sense fissures de la lògica de guerra que es posiciona amb el govern del president Volodimir Zelensky i que amplifica el discurs bel·licista.

“Els periodistes no han de ser peons, sinó que han d’estudiar tots els interessos d’un conflicte per no reproduir la propaganda de tots dos bàndols”, explicava el professor.

Alternatives per explicar una guerra en clau de pau 

Algunes de les reflexions extretes de la sessió són la manca de denúncia de les agressions perpetrades per les tropes ucraïneses; el tractament clarament diferenciat que s’ha donat als refugiats causats per aquest conflicte en comparació als que s’originen als països del sud; una posada en escena planificada i, de vegades, glamouritzada dels combatents i de la rereguarda ucraïnesa i, en definitiva, la reiteració i legitimació del la violència que porta a una actitud hostil cap a un únic enemic. L’exposició va estar il·lustrada pel contrast d’algunes de les informacions difoses majoritàriament pels mitjans de comunicació “que alteren la realitat que s’està narrant”. Algunes d’elles va ser la planificació de “l’escena” de la matança de Bucha, on es portava als periodistes amb caravanes conduïdes pel govern ucraïnès o la imatge de la desfilada de dones soldats ucraïneses amb talons, entre molts altres exemples.

Les possibilitats d’alternatives en les informacions que construeixin condicions per fer possible la pau van ocupar bona part del debat posterior entre el ponent i l’estudiantat.

Sobre el ponent

Xavier Giró Martí ha impartit classes de periodisme polític a la Universitat Autònoma de Barcelona durant gairebé trenta anys. Va ser també fundador i director del Màster en Comunicació de Conflictes armats, pau i moviments socials al mateix centre i director del grup d’investigació Observatori de la Cobertura de Conflictes (OCC). Anteriorment, havia estat cap de la secció de política espanyola al Diari de Barcelona (1987-1989), cap d’informatius a Antena 3 Televisió (1990) i redactor en cap de la revista “El Viejo Topo” (1993-1997).