Antoni Serra-Ramoneda, expresident de Caixa de Catalunya, ha fet la sessió inaugural parlant d’accions preferents
La cinquena Jornada ACCID, sota el títol “Noves tendències en Comptabilitat, Control i Finances”, s’ha celebrat avui a la UVic durant tot el matí. La jornada que ha començat a les nou del matí i s’ha allargat fins a les dues del migdia, ha comptat amb la presència de professionals i acadèmics del sector d’arreu del territori català.
L’acte inaugural, que ha donat el tret de sortida a les Jornades, ha comptat amb la presència de diferents personalitats relacionades amb la Universitat i el món empresarial i econòmic. Anna Erra, alcaldessa de l’Ajuntament de Vic i presidenta de la FUB; Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC; Daniel Faura, president de l’ACCID; Joan B Casas, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya; Antoni Gómez, president del Col·legi de censors jurats de comtes de Catalunya i Maria Petra Saiz, presidenta del col·legi de secretaris, interventors, tresorers de l’Administració local.
El tret de sortida a l’acte l’ha fet el rector Jordi Montaña, que ha recalcat la bona feina de la Facultat d’Empresa i Comunicació i la seva bona relació, i alhora estreta, amb l’àmbit empresarial. Ha parlat sobre les sessions anomenades “Professionals a l’Aula” remarcant el profit que en poden treure els alumnes i la bona sintonia entre els professionals i els estudiants.
Montaña: “la facultat és l’expressió d’una manera d’entendre els futurs professionals en el món empresarial i de la comunicació, en el seu sentit més ampli i transdisciplinar”
La internacionalització és una de les peces angulars de la Facultat, tenint així un campus quadrilingüe (català, castellà, anglès i francès), ha assegurat el rector. Finalment, el rector, amb un to més distès, ha volgut fer palès la casualitat el president sortint de l’ACCID, el Dr. Oriol Amat, serà el nou rector de la UVic-UCC.
A continuació, Daniel Faura ha explicat quin és l’objectiu de la jornada ACCID, on es vol treballar el reconeixement i les bones pràctiques en recerca; en aquest sentit l’Associació disposa d’uns premis propis per reconèixer la tasca ben feta. “Portem una dotzena de jornades i congressos, i volem tractar temes d’actualitat, compartir-ho entre tots”.
Faura ha explicat la tasca d’ACCID, remarcant la visió de voler fer confluir en la comptabilitat i gestió empresarial els diferents professionals que comptin amb vocació i sinergia de comptabilitat. A més a més ha parlat sobre l’àmbit tecnològic i com aquest influeix en el canvi de paradigma que viu l’economia, i el món financer. Aquest canvi, segons Faura, pot venir donat per la globalització, que conflueix amb la regulació extrema de molts camps (contra l’evasió fiscal, blanqueig de capitals, frau, corrupció…).
Per la seva banda, Joan B. Casas, ha dit que ACCID és una iniciativa impulsada per col·legis professionals, els quals han intentat buscar sinergies en un àmbit que és comú, en l’àmbit de la comptabilitat i les finances. I afegeix que l’ACCID ha demostrat que col·legis professionals, fins i tot amb certa competència professional, són capaços de treballar conjuntament i posar en relació sinergies. Això és producte dels col·legis i les seves persones. Per tancar la inauguració, Anna Erra, alcaldessa de Vic, ha comentat que “tenim el privilegi de ser ciutat universitària. És el gran tresor, i que ens dóna un fet diferencial”. A més a més ha agraït a la universitat i a ACCID per organitzar aquestes jornades.
Serra-Ramoneda parla d’accions i participacions preferents
Antoni Serra Ramoneda, exrector i catedràtic del departament d’Empresa de la UAB i expresident de Caixa de Catalunya, ha fet la conferència inaugural sota el títol “Les accions preferents. Un instrument perillós”.
Serra ha començat la seva conferència situant històricament l’origen de les accions preferents. Ha parlant sobre la xarxa ferroviària britànica i com va ser finançada, amb accions preferents majoritàriament, atès que les companyies ferroviàries havien fet malament els seus càlculs per explotar el negoci i no disposaven de suficients diners per acabar la construcció de la xarxa o cobrir els dèficits. Serra afegia que el parlament britànic va acceptar que emetessin unes accions qualificades de preferents, per aconseguir una remuneració fixa, mentre el resultat de la companyia no fos el suficient per pagar un dividend acceptable a totes les accions; les accions preferents no tenien dret de vot mentre fossin preferents i passaven a tenir dret de vot quan es convertien en ordinàries.
Això va portar a pensar que seria una manera bona de finançar el creixement empresarial sense que les famílies fundadores perdessin el control: si no tenien dret de vot, no es podia participar en la junta general d’accionistes ni a les decisions estratègiques. Al final del segle XIX, a la borsa de Nova York ja hi havia moltes empreses que hi cotitzaven accions preferents de forma perpètua.
Al segle XX, les accions preferents gairebé desapareixen, ha mostrat el catedràtic emèrit de la UAB. “Les empreses van preferir finançar-se via crèdits. Però, amb el temps, això no passa a la banca americana, i el 2008 ja hi ha una gran quantitat de banca que emet accions preferents. A Espanya també passarà el mateix, fins al 2009 quan esclata la bombolla i es deixa de pagar les accions preferents la quantitat acordada”, ha explicat. A Espanya, a més a més, s’ha queixat Serra-Ramoneda, “es força la legislació i es permet que també les Caixes emetin aquest tipus de producte, amb el nom de participacions preferents. Però, amb l’esclat de la bombolla immobiliària, totes aquestes participacions la majoria no es poden pagar i això provoca que les Caixes d’Estalvi pràcticament hagin desaparegut”.
Serra-Ramoneda: “Si l’Estat espanyol no hagués forçat la legislació i no hagués fet cas al lobby de les Caixes, segurament encara tindríem les caixes d’estalvi fent el paper important que tenien dins de l’economia espanyola i catalana, sobretot”.
Però, el problema de les accions preferents també ha afectat determinades companyies, com per exemple, la Volkswagen. La família Porsche va usar el sistema d’accions preferents per a finançar la seva empresa, VW, i no perdre el control accionarial. Serra-Ramoneda ha mostrat: “El 2014, mentre tenia el 31,5% de les accions total, mantenia el 52,2% dels vots. Històricament, la família Porsche s’havia endeutat tant per comprar més del 50% de VW, que la Porsche estava gairebé en fallida; però, VW llavors va comprar Porsche a través d’emetre accions preferents per quedar-se amb la infraestructura de Porsche i per això s’arriba a la situació actual”.
Un cop finalitzat l’acte inaugural la Jornada ACCID ha seguit amb 10 sessions, 4 de les quals de formació i 6 de presentació de papers, i investigació. Finalment s’ha fet l’entrega de premis ACCID.
Acte de Cloenda
Durant l’acte de cloenda, s’han entregat els Premis i Ajuts a la Recerca ACCID, i els XIII ACCID-ÒMNIUM.
Pel que fa als Premis, els guardonats han estat el FC Barcelona (premi a les bones pràctiques en la informació financera), Mercè Martí Queralt (Premi a la trajectòria professional), Xavier Puig (Premi a l’excel·lència acadèmica), Miguel Fresneda (Premi a la tesi doctoral), Josep Santamarina Fernàndez i Jessica M. Bermúdez Ramírez (Premi al millor Treball de Final de Grau Ex-Aequo), Rebeca Mahedero Muñoz (Premi Tesi de Màster en Comptabilitat) i finalment Casa Tarradellas (Premi als millors casos pràctics).
Pels que fa als ajuts a la recerca ACCID els guardonats han estat: Jordi Carrillo per la “Comparativa de la presentació d’informes de reporting Integrat en les empreses de l’IBEX”. Judit Creixans i Núria Arimany reben el segon ajut a la recerca ACCId per l’estudi “Informació integrada de les empreses farmacèutiques catalanes: indicadors financers i no financers i la seva comunicació”.
Pel que fa als premis ACCID-ÒMNIUM els guardonats han estat: GRUP SERHS (Entitats que es distingeixi en la potenciació i l’ús del català en l’àmbit empresarial) i Ester Oliveras (Al docent i/o investigador que s’hagi distingit per la publicació d’estudis i/o materials docents en matèria de comptabilitat i direcció d’empreses en llengua catalana).
Finalment s’ha reconegut la tasca als membres sortint de l’Associació ACCID: Joan B. Casas, Anselm Constants, Antoni Mora, Rosa Puigvert, Josep Lluís Sánchez i Josep Ma. López Serra.
L’acte de cloenda s’ha tancat amb la mestre de cerimònia, La Sra. Elisenda Tarrats, directora del Departament d’Economia i Empresa de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic, i ha comptat amb la presencia de Joan Roca, president del Consell Comarcal d’Osona, Daniel Faura, president d’ACCID, Oriol Amat, vicepresident primer de l’ACCID, Joaquim Rabaseda, president de l’APC, Núria Arimany, professora del Departament d’Economia i Empresa de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic i Carme Viladecans, professora del Departament d’Economia i Empresa de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic.