La crònica d’un desnonament relatat pel propi periodista, el seguiment del Diario.es de la vaga general, l’alerta de Google sobre el control creixent dels governs sobre la xarxa i el nou portal laboral de Facebook han estat els temes que més heu repiulat aquesta setmana.

Facebook estrena portal laboral

La xarxa social de Mark Zuckerberg segueix les passes de Linkedin i posa en marxa l’aplicació Social Jobs que, tot i no tenir moltes de les funcions –encara– de la plataforma laboral per excel·lència, s’estrena amb 1,7 milions d’ofertes laborals. L’eina neix després que Facebook hagi establert un acord amb el departament de Treball dels Estats Units, segons explica TreceBits, i compta per tant amb les bases de dades de conegudes pàgines de cerca de feina com Monster, Jobvite o BranchOut.

La xarxa cada cop més controlada

Un informe de Google sobre la transparència a la xarxa alerta del control creixent d’Internet per part dels governs que sol·liciten informació personal i privada. D’aquests, els Estats Units encapçalen la classificació amb gairebé 8.000 sol·licituds entre gener i juny de 2012, si bé l’Estat espanyol ocupa el vuitè lloc amb 532 peticions, segons recull el diari El País.

El #14N, en crònica invertida

El format digital permet, convida i porta a reinventar alguns gèneres periodístics o a crear-ne de nous. Ningú no dubta avui que l’hipertext, les xarxes socials i les possibilitats multimèdia d’una pàgina web enriqueixen el contingut textual, però hi ha diaris digitals que van més enllà i expliquen els fets a temps real amb la informació que capten els reporters o reben dels usuaris. Ho han fet el 324.cat, BTVNotícies i, aquest 14 de novembre, també ElDiario.es. Fixeu-vos en la importància dels titulars explicatius, que permeten al lector fer una lectura en diagonal i aturar-se allà on creu oportú. Entre els breus textuals, s’hi insereixen imatges, vídeos i fins i tot portades de diaris. Fixeu-vos també que l’ordre dels paràgrafs està invertit pel que fa a la línia de temps, és a dir que si volguéssim llegir els fets per ordre cronològic hauríem de començar pel final.

El desnonament, notícia en primera persona

El periodista és, per definició, algú que narra i interpreta allò que passa al nostre voltant i d’una manera o altra pot afectar-nos, i ho fa d’una manera objectiva, sense prendre’n part. Tot i així, cada cop més hi ha més periodistes que decideixen participar del joc i posicionar-se, ja sigui com a líders d’opinió o fent de la realitat propera, notícia. Aquest darrer cas és el de la periodista Cristina Fallaràs que escrivia a El Mundo un article sobre un desnonament relatat en primera persona i amb un aire literari, si bé, malauradament, és ben real. I aquesta realitat colpidora no ha deixat indiferents els tuitaires que també l’han repiulada.

[Imatge: Flickr / Agelakis]