Mas Vinyoles Enterpreneurship Hub, de Torelló, va exposar la seva experiència com a inversor davant d’una vintena d’assistents a la sessió Fundamentals: be a Business Angel, a Creacció
Què són els business angels? Com funcionen? Aquestes van ser algunes de les qüestions que van desgranar els experts de Seed&Click i Roca Junyent a la jornada “Fundamentals: be a Business Angel”, que es va celebrar a Creacció ahir al vespre. Un dels promotors de la jornada, Juan Alvarez de Lara, fundador i CEO de Seed&Click, va explicar que “un business angel és una persona física que vol invertir en projectes empresarials, principalment en fase inicial, amb capacitat d’inversió de fins el 25% del patrimoni líquid”.
Álvarez de Lara també va desgranar el perfil dels business angels, explicant que dins de la UE hi ha 468 xarxes que n’agrupen. En primer lloc, va explicar que “cada cop hi ha més dones que entren en aquest món, però a Espanya n’hi ha molt poques”. També va comentar que, en d’altres casos, són gent que “ja tenen altres negocis” o “tenen vocació emprenedora”. De fet, va desgranar que “la figura del business angel ve a cobrir un gap que ha deixat de cobrir el finançament bancari, a causa de la crisi”. Ara bé, “ser un business angel significa assumir molt risc”. Per aquest motiu, explicava, cal “diversificar la cartera d’inversions i no posar tots els diners en un únic projecte”. A l’hora d’analitzar les possibilitats d’invertir en un projecte, Álvarez de Lara, explica que s’han de seguir tres criteris: “viable, factible i invertible”. A part dels business angels, el CEO de Seed&Click també comentar el paper del “venture capital o el crowdfunding” a l’hora de buscar nous models d’inversió.
Després de Juan Álvarez de Lara va ser el torn d’Ermen Llobet, co-fundador d’Ecotècnia i promotor de Mas Vinyoles Enterpreneurship Hub, de Torelló. Llobet va començar explicant que una de les principals motivacions per invertir és “fer treballar els diners en l’economia propera”. Llobet, com a exemple de business angel, va explicar que de les seves inversions n’hi ha que esperen “retorn econòmic i social, d’altres tenen una visió totalment financera i, fins i tot, en alguns casos s’inverteix com a emprenedor”. “Cadascú ha de trobar la seva posició; fins i tot un inverteix molts diners en els primers projectes, i llavors ja t’acostumes a fer més amb menys diners”, va comentar. Però, el què si que va recomanar és no deixar-se enlluernar pels projectes: “Un projecte ens ha d’engrescar, però no ens ha de fer trempar. Cal avaluar riscos i oportunitats”.
Fede Segura i Enric Moret, advocats de Roca Junyent, van desgranar les bases legals i avantatges fiscals per poder convertir-se en business angel. No obstant, Segura va començar amb una recomanació molt lògica, però necessària: “Si invertir vol dir fer-ho en una start-up d’un familiar, cal estar-ne molt segur. He vist casos que han acabat molt malament”, va dir. En relació a les formes més habituals per convertir-se en business angel, Segura va situar-les en dues: “Ampliació de capital o un préstec participatiu”. Els advocats de Roca Junyent van explicar alguns casos d’empreses reeixides que han tirat d’aquest tipus d’inversions: per exemple, Aparca&Go o Green Momit. No obstant, com va comentar Juan Álvarez de Lara a la presentació de la sessió, “ser business angel vol dir aconseguir un matrimoni feliç, però també està disposat a buscar de seguida la separació”.