Santiago Jordán és doctor en Comunicació per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, amb una tesi sobre la figura del planner estratègic. A nivell professional, ha treballat a Bassat, Ogilvy & Mather com a Director de Comptes i Nous Negocis, a McCann Erickson com a Director de Servicios al Client i on va ser membre del comitè de direcció i a Tapsa N.W. Ayer com a director de l’oficina de Barcelona. Ha dirigit la reforma del pla d’estudis del grau de Màrqueting i Comunicació Empresarial de la Facultat, que ha estat aprovat per l’AQU el juny de 2020.
- Quines són les principals característiques del nou pla d’estudis del grau de Màrqueting i Comunicació Empresarial?
El grau de Màrqueting i Comunicació Empresarial es caracteritza per la seva adequació a les demandes dels alumnes i del món empresarial. Per a l’elaboració del nou pla d’estudis es va configurar un comitè d’experts format per professors de la Universitat i professionals en actiu, així com per col·laboradors de la UVic. De manera que s’ha desenvolupat a partir d’una doble òptica, l’acadèmica i la professional.
- Què creus que el diferencia de la resta de plans d’estudi d’altres centres educatius?
Moltes coses. Algunes formen part de l’ADN de la Universitat i d’altres són més específics de la Facultat, encara que avui m’agradaria destacar els seus continguts acadèmics, que recullen demandes d’alumnes, professors, empreses i que durant anys hem anat estudiant per a donar forma a l’actual pla d’estudis. Tenim el pla d’estudis més nou del mercat, però també el més innovador pels seus continguts. Aquest pla de estudis és un formula 1 creat pels millors enginyers del màrqueting i la comunicació.
- Haver canviat el nostre pla d’estudis, condiciona la inserció laboral o les competències dels estudiants que han començat amb el vell?
No, en cap cas, els estudiants que cursen el grau de Màrqueting i Comunicació Empresarial amb el vell pla d’estudis tenen les mateixes possibilitats d’inserció laboral que els qui comencin amb el nou. Ha estat un pla d’estudis ben forjat i que garanteix les millors competències per a poder tenir una bona ocupabilitat. Però, les circumstàncies del mercat obligaven a fer una revisió per adaptar-ho a noves tendències.
- Quines competències bàsiques creus que els estudiants que fan el grau de Màrqueting i Comunicació Empresarial a la UVic tenen en acabar els estudis?
Talent, saber escoltar, pensar, una visió d’una cultura plural, capacitat d’entendre el públic, treballar en equip, perfil internacional, saber vendre i saber comprar, crear estratègies per assolir l’èxit, actitud positiva, etc.
- Quines són les metodologies més usades en les assignatures d’aquest grau?
Treballem amb les metodologies més innovadores, com són el mètode del cas importat de les més prestigioses universitats dels Estats Units, l’anomenat learning by doing, tècniques de pensament disruptiu, el conegut brainstorming, el treball en equip, la tutorització contínua als estudiants, etc.
- Quines tendències creus que es donen en el sector del màrqueting i la comunicació empresarial i institucional, en aquests darrers temps?
Estem ja en la fase de l’anomenat màrqueting 4.0, que té com a missió generar confiança i fidelitat en el client. A més, afegint-hi un propòsit social, combinant i integrant el millor del món off-line del màrqueting amb les tècniques online derivades de la comunicació digital. Ja no es discuteix on o off, parlem d’estratègies 360 graus integrades sota un paraigües líquid. Les marques han de servir-se del millor de l’univers off-line i online; és a dir, la immediatesa i privacitat dels mitjans i suports online, així com aprofitar la capacitat de diferenciació del món offline.
- Creus que el nou pla d’estudis respon a aquestes demandes del mercat?
Absolutament! Aquest pla d’estudis és el fruit de sis anys intensos de treball i d’haver recollit les experiències de professores i professionals que ens han ajudat, conjuntament amb els alumnes, en la seva elaboració. Les demandes del mercat han estat molt presents en l’elaboració del pla.
- A quines empreses els nostres estudiants poden anar a fer pràctiques, durant el seu pas per la UVic-UCC?
Som reconeguts com una Facultat on els alumnes tenen possibilitat d’anar a grans companyies com Seat o la Caixa fins a empreses de menor grandària, però de gran professionalitat. A més a més, dir que en les diferents promocions del grau hi ha hagut alumnes han optat per l’emprenedoria creant noves start-ups. Això darrer, com a coordinador m’omple d’orgull perquè és una forma molt important de contribuir al desenvolupament del país.
- La teva tesi doctoral analitzava la figura del planner estratègic. Què és un planner i quines feines fa en el si de les agències i empreses?
Un planner és un expert en el consumidor, és un observador de les tendències en la societat i com evolucionen per a incorporar-les a les marques i oferir missatges i posicionaments rellevants i diferenciadors. Hi ha qui ho defineix com el “facilitador”, uns altres ho veuen com el “catalitzador” de la comunicació o com a creadors d’insights. En resum, un món apassionant en el qual desitjo que els nostres alumnes s’incorporin.
- Com creus que el teu pas pel món professional t’ajuda ara com a professor universitari?
Bàsicament t’ajuda a entendre dos mons que no sempre van de la mà, malgrat que en realitat són dos imprescindibles i amb necessitat que es connectin. En el meu cas, la docència m’ha fet més humil perquè he pogut valorar el treball docent des d’una òptica que no coneixia i que em sembla molt rellevant. Lluís Bassat em va dir un dia que és impossible el treball d’agència sense conèixer la teoria, i ara sé que tènia tota la raó. Ningú es deixaria operar per un metge que no hagi estudiat a la universitat.
- Quins altres professors hi ha al grau que han passat per empreses del sector, o encara hi treballen? A quines?
En tenim molts exemples. Jo destacaria a Jordi Alavedra, que ha realitzat la seva vida professional a Ogilvy o Daniel Batllé d’Svenson. També, a Maite Llopis, Enric Gómez, entre altres.
- El curs vinent també s’oferirà el mateix grau en format semipresencial. A quin perfil d’estudiants està dirigida aquesta proposta i quantes hores de presencialitat té?
Hem desenvolupat una nova via semipresencial amb un grau de presencialitat baix, però que doni a l’alumne la possibilitat de conèixer als seus companys, professores i entorn. La idea és que es pugui treballar simultàniament a fer els estudis, que pugui evitar-se desplaçaments que, per costos o horaris, li siguin impossibles d’assumir. És un camí molt interessant atès que dóna la possibilitat de fer un grau universitari molt customitzat. Espero que sigui un gran èxit perquè és una finestra oberta a milers de persones, tant de Catalunya com de fora dels territoris de parla catalana.