El professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, Jordi de San Eugenio, va fer el passat dijous 9 de febrer a les 19.30 hores, la conferència: “La meva terra és una marca? I per què n’hauria de tenir una?”. La conferència, celebrada al Temple Romà de Vic dins del marc del cicle de conferències Acadèmia i Societat en el Nou Mil·lenni, organitzades conjuntament entre la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i el Patronat d’Estudis Osonencs.

En una ponència amena i distesa, San Eugenio va parlar sobre el concepte de marca, concretament de marca de territori: “Una marca, si és potent, roman en el temps. L’has d’anar adaptant, evidentment, però no mor”. El conferenciant va posar com a exemple Apple i Nike, entre d’altres, com a concepte de marca que tothom sap reconèixer i que s’han anat adaptant. Passa el mateix amb una marca de territori. Un clar exemple d’aquest tipus de marca és Bilbao, que s’ha hagut de reinventar per poder passar d’una evocació industrial a una evocació turística. En aquest cas, el Guggenheim és la nova icona d’aquesta reinvenció de la marca Bilbao. San Eugenio compara la marca de territori amb una llum LED: “La marca de territori és una llum LED, potent, duradora i, amb no massa cost que, si se sap fer bé, ens pot proporcionar una visió, reputació i prestigi que en el curt termini serà indefugible”.

“Una marca no és res més que una gestió de percepcions en positiu d’un producte, un servei o, en el cas que ens interessa, d’un territori”.  Alhora, pel que fa a la marca de territori, també va assegurar que no es tracta simplement de posar-li un codi de barres a aquest, per tal de comercialitzar-lo indiscriminadament i que té moltes funcions: “La marca serveix per reforçar la dinamització econòmica d’un territori amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen” va afegir San Eugenio.

La conferència va finalitzar amb l’exemple del Lluçanès com a marca territorial i amb la gran explosió de fires alimentàries d’alimentació local que han sorgit en els últims temps, i que posa en relació els autòctons i locals amb els forans.