La Sala Segimon Serrallonga s’ha omplert aquest dijous al matí per acollir la presentació del llibre “Què fan els bancs centrals!”, de Ramon Tremosa, professor d’economia de la Universitat de Barcelona. L’economista ha definit el seu treball com “un llibre de viatge en llenguatge no tècnic” de la seva etapa com a eurodiputat i portaveu de grup liberal a Brusel·les

Tremosa ha parlat de l’impacte de la crisi econòmica i ha dit que “aquesta podria haver estat molt pitjor si no haguéssim tingut una moneda forta i estable, gestionada des de Frankfurt amb eficàcia nòrdica”. L’autor ha destacat que Catalunya “ha estat nominada per tercera vegada consecutiva millor regió del sud d’Europa per invertir, Barcelona com a cinquena millor ciutat per viure i l’aeroport del Prat com a cinquè aeroport més important d’Europa” i ha apuntat al fet que la Mediterrània “ha esdevingut el centre del començ marítim mundial”.

L’autor del llibre també ha parlat sobre el deute públic: “Actualment vivim en una deutocràcia que s’ha triplicat en 10 anys”, ha dit Tremosa, que també ha admès que “no se sap fins a quin punt aquest deute pot créixer controladament i fins on el món està preparat per suportar-ho”.

Tremosa ha explicat que en la seva etapa com a eurodiputat va visitar diversos bancs centrals i s’ha mostrat convençut que “la clau del seu èxit és la resistència”. A l’inici del llibre, precisament, relata la seva experiència al soterrani del Bundesbank, on hi havia lingots d’or. “El president del banc alemany ens va dir que fem servir bitllets de monopoly, i que els que tenim a la butxaca no serveixen per res”, ha dit Tremosa. “Tenim un sistema monetari màgic: el bitllet que tenim a la butxaca no val res”, ha sentenciat.