Parlem amb Queralt Aymerich, ex alumne del grau en Administració i Direcció d’Empreses (ADE). En aquesta entrevista, la Queralt ens explica que treballa a Vilar Riba com a Consultora de negocis; empresa on també va realitzar les pràctiques curriculars del grau.

Per què vas decidir estudiar ADE a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya?
Vaig escollir la Universitat de Vic per la proximitat, ja que visc a la comarca i era molt més pràctic per mi. suposava molt menys temps de desplaçament (cosa que agraeixes quan estudies perquè el que més et falta és temps per estudiar i preparar-te) i facilitat per mantenir els compromisos que tenia fora dels estudis i que em permetia esbargir-me i treballar com a entrenadora de bàsquet. A banda que, després de fer números, vaig veure que era el mateix estudiar a la UVic i viure a casa que anar a una altra ciutat i llogar una habitació. Em vaig decantar per la proximitat.

Què és el que més, i millor, recordes del grau d’Administració i Direcció d’Empreses?
Recordo els companys. Parlem d’una universitat petita i això acaba sent com una família. Recordo també els treballs en grup, estones d’alegria bestial després d’haver acabat els exàmens, fos quin fos el resultat, i els professors amb els quals també teníem molta confiança i proximitat per la seva predisposició a ajudar-nos a comprendre el que ens explicaven i, d’alguns, la seva gran passió pels continguts que ens explicaven, per la docència i per la investigació.

Què és el que més destacaries del grau d’ADE, a nivell acadèmic, de la UVic-UCC?
Tenint present que el pla d’estudis ha canviat d’ençà que vaig cursar el grau i que la universitat també ho ha fet, i molt, destacaria l’àmplia varietat d’assignatures que et permeten tenir molts punts de vista del que significa gestionar una empresa; ja sigui des de la part més purament financera, analítica, operacions i processos, gestió de la informació o des del punt de vista comercial. Tot això t’ajuda a no perdre de vista el context, entendre el món en el que ens movem, l’economia i la societat.

I de la Facultat d’Empresa i Comunicació, la FEC, què és el que més et va agradar?
La cerca de sinergies entre diferents graus, ja que s’ofereix la possibilitat de cursar algun doble grau, donar als alumnes la possibilitat de formar part d’un grup de recerca, la proximitat de tot el personal docent i la voluntat de donar totes les eines possibles als estudiants per mirar de facilitar el pas per la universitat. També destaco el fet de poder disposar de l’opció de realitzar estades a universitats d’altres països. Finalment, el departament de Carreres Professionals com a porta cap al món professional i la seva predisposició a trobar l’empresa o posició el màxim ajustada possible a cada estudiant.

La Universitat també ha comptat amb la teva ajuda dins el Departament d’Economia i Empresa en el grup de recerca EMPRÈN. En què creus que t’ha ajudat aquesta experiència cara el món laboral?
Potser aquesta experiència m’ha ajudat més a mi que a la meva entrada al món laboral de forma directa. M’ha ajudat, en primer lloc, a entendre què passa a les bambolines de la universitat quan no hi ha classe, a conèixer la investigació universitària i apreciar-la, no només per la feina que comporta investigar en un tema i aconseguir publicar un article en una revista de prestigi sinó pel fet de la responsabilitat que comporta, ja que, com a investigador s’acaba sent la font d’informació principal. Si ens hi fixem, acabem refiant-nos del que els investigadors afirmen. Per donar una informació per veraç, anem sempre a buscar articles publicats en revistes que majoritàriament són treballats per professors i/o investigadors de les universitats d’arreu.
En segon lloc, poder tenir la sort de viure personalment el treball de desenvolupar, escriure i exposar en un congrés un article que es va publicar en una revista i la satisfacció que això representa per un estudiant acabat de graduar. Sobretot, el fet que el grup em donés la possibilitat de ser jo qui exposés l’article en un congrés, em va fer estar molt nerviosa però em va donar seguretat per afrontar situacions similars un cop fos en el món laboral. I puc assegurar que així ha estat. A més a més, comptes amb el Premi al Millor Currículum Universitari, del col·legi d’economistes, en reconeixement al millor expedient acadèmic en ensenyaments impartits per les Facultats de Ciències Econòmiques i Empresarials del curs 2014-2015.

Què t’ha suposat aquest reconeixement un cop has sortit de la Facultat?
M’ha suposat satisfacció personal, més aviat. Que jo hagi percebut, no m’ha donat cap avantatge en el món laboral, ja que al final per demostrar la validesa d’un mateix com a professional no hi ha títols, graus o reconeixements que comptin. El que és més important és saber-te desenvolupar, tenir iniciativa, responsabilitat i sobretot, ganes d’aprendre i de treballar. A partir d’aquest punt cadascú tindrà les seves habilitats que, a base d’experiència, es perfeccionaran.

El conveni de pràctiques de la Universitat de Vic compta amb conegudes empreses com Tous, Nestlé, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o entitats financeres com el BBVA. A més a més, la possibilitat que els alumnes d’ADE es quedin a les empreses on cursen les pràctiques és molt alta. A què creus que és degut aquest fet?
En primer lloc, el grau d’ADE té un focus molt ampli que dóna diferents possibilitats als estudiants per adaptar-se a moltes posicions i àrees diferents d’una empresa. En segon lloc, perquè algú que s’acaba de graduar no té els “vicis” d’algú que ja ha estat treballant en altres llocs. És algú que ve net, amb ganes d’aprendre i per tant, és totalment modelable i adaptable a la forma de treballar de la companyia.

També cal dir que la situació del mercat laboral actual ha propiciat, des del meu punt de vista, l’entrada de joves a les empreses gràcies a les dificultats d’aconseguir una feina corresponent als estudis cursats: l’estudiant aprecia poder optar a un lloc de treball i per això dóna el millor de si mateix per aconseguir-ho. L’empresa aconsegueix una nova incorporació amb un nivell d’estudis molt notable sense haver de fer un esforç econòmic gaire elevat gràcies a la desregulació del mercat laboral fomentada per l’antiga legislatura.

En relació a les pràctiques, les vaig fer a Vilar Riba. Un altre company d’ADE i jo vam poder entrar a la companyia recomanats per un professor de la Facultat. Vam estar formant-nos uns mesos i llavors ja vam començar a participar en l’activitat de la companyia fent tasques de suport en els projectes. Aquest fet ens va permetre posar en pràctica els nostres coneixements. Un cop vam haver acabat les pràctiques, vam poder entrar a treballar a l’empresa tan jo com el meu company.

Creus que els alumnes que cursen el grau d’ADE a la UVic-UCC surten de la Facultat amb els coneixements suficients, i preparats, per al món laboral?

Crec que els alumnes de la UVic surten amb els coneixements suficients, igual que qualsevol altra universitat per entrar al món laboral però no per afrontar-lo. De fet és difícil estar-ho fins que no hi ets. De l’aula a l’empresa hi ha un espai molt gran, les teories es trenquen i apareixen totes les excepcions que havien explicat i més. “El problema” que semblava que fos un esdeveniment poc freqüent es transforma en la teva feina. Per tant, més que aplicar tots els coneixements adquirits durant 4 anys, has d’aplicar més la teva iniciativa, la teva pro-activitat i la teva actitud per acabar essent un professional preparat.

Actualment, treballes a l’empresa Vilar Riba com a Consultora de negocis on vas entrar el mateix any que et vas graduar. Un cop graduats, la ocupabilitat del grau d’ADE és total: 100% en una mitjana de 6 mesos. Sota la teva experiència, què creus que és el que marca la diferència en relació altres universitats?

Com he comentat anteriorment, el grau d’ADE dóna molta amplitud. Em sembla lògic associar l’alt grau d’ocupabilitat a l’elevat nombre de tipus de llocs que es poden ocupar venint d’aquest grau. Probablement si féssim un rati que contemplés el nombre de llocs potencials que poden ocupar els graduats en ADE i el nombre de persones que es graduen, la proporció seria elevada. Probablement tindríem molts llocs per “poques” persones. També cal tenir en compte el nombre d’alumnes per grau de les universitats amb les quals es realitza la comparativa. El nombre d’alumnes per promoció de la UVic és molt més baix que en la majoria d’Universitats, i el nombre de llocs de treball potencials és elevat tenint present que la comarca d’Osona té un teixit empresarial molt actiu i estès. Igual com les comarques que l’envolten i de les quals provenen una bona part dels estudiants de la universitat.