Parlem amb Marta Marín, ex estudiant bagenca del doble grau de Publicitat i Relacions Públiques (PIRP) i Administració i Direcció d’Empreses (ADE). La Marta, que ha cursat aquest doble grau en 5 anys, treballa actualment a la multinacional franquiciadora d’escola d’idiomes Kids&Us Language School com a Area Manager.

xPer què vas decidir estudiar el doble grau de Publicitat i Relacions Públiques (PIRP) i Administració i Direcció d’Empreses (ADE) a la Universitat de Vic?
Realment no tenia molt clar quin camí seguir una vegada vaig acabar batxillerat perquè m’agradaven molts temes i branques. El doble grau em permetia gaudir de dues branques que em cridaven molt l’atenció: la d’economia, pel recorregut dels meus familiar ens aquest àmbit i les sortides que ofereix, i la de Publicitat i Relacions Públiques perquè em permet crear i expressar-me, imaginar i fer realitat, plasmar, compartir i gaudir.
Per què a la UVIC? Primerament perquè era l’únic lloc que em permetia poder realitzar ambdós graus i en segon, i més important, em recordava a l’escola on jo havia estudiat sempre: familiar i propera.

Per què creus que la gent hauria de cursar aquest doble grau?
El doble grau no només et permet aconseguir molt més «background» i més coneixements, sinó que et deixa veure aspectes d’ambdós graus des d’un punt de vista diferent, més complet i profund. Encara que sembla que no tinguin massa relació, en tenen i molta, molta més de la que jo imaginava al començar. El doble grau t’ajuda a compartir coneixements i a aplicar-los tant en ADE com en PIRP, i lògicament, en el teu entorn laboral.

Què és el que més et va agradar del doble grau? Què és el que més destacaries?
El que més em va agradar, extraoficialment, és tota la gent que et permet conèixer i les amistats que en treus, ja que comparteixes gran part del teu dia amb ells/es. A nivell acadèmic, m’encanta haver pogut cursar totes les matèries; les més purament de PIRP, les més purament d’ADE i aquelles que comparteixen ambdós graus. La visió que tinc actualment és més global i els coneixements en ADE els aplico quan tracto temes de publicitat i viceversa.

I de cada grau per separat?
Dels dos graus em quedo amb la part pràctica, on realment aprens a aplicar els coneixements que adquireixes. Fora dels llibres, agraeixo el tracte proper amb tots els docents i la seva predisposició per ajudar sempre.
Individualment, d’ADE em quedo amb els casos pràctics, els apunts que ens facilitaven per poder entendre tota la matèria, les sortides i xerrades que ens mostraven la realitat del món.
De PIRP sens dubte em quedo amb totes les facilitats i extres dels que disposa la UVIC: els platons de fotografia, ràdio i televisió, els equips de so i imatge, els programes amb els que podem treballar; els resultats són màgics!

Com valores el pla d’estudi d’ambdós graus?
Durant els 5 anys, ho veia dur, sincerament. Però una vegada acabes i veus que has pogut acabar dos graus en 5 anys és quan realment entens que només amb un pla d’estudis tan elaborat i meditat és possible fer-ho.

Quin creus que ha de ser el perfil d’estudiant per a iniciar els seus estudis en aquest doble grau?
No crec que hi hagi un perfil estrella. Simplement, si t’ho proposes ho aconsegueixes. Com a consells diria que estar motivat per fer-ho és el pilar fonamental. Cal tenir paciència, sembla que els dies no s’acaben però a l’hora el temps passa volant. Ser organitzat, responsable i realista són claus pel dia a dia. Això, sí, el més important és mantenir el focus: el final del doble grau sembla llunyà, fins i tot a últim any, i els nervis i la pressió a vegades juguen males passades. Però sí, és possible, és real i es pot fer! I evidentment, tens temps per tenir vida social i gaudir de la famosa «vida universitària».

Has cursat dos graus a l’hora en 5 anys. T’ha facilitat la Universitat el fet de poder-te combinar les necessitats de cada grau?
Sí, sens dubte. El pla d’estudis està molt meditat i si per “a” o per “b” alguna vegada se’m solapaven matèries el contacte amb el professorat i cap d’estudis era immediat per poder trobar la millor solució.

Com valores el tracte amb el professorat, així com els altres professionals de la Facultat?
Quan fas un doble grau, i també amb un grau normal, hi ha moments en que et trobes perdut; ja sigui per motius acadèmics o personals. Però a la UVic, amb un sol mail, pots reunir-te amb ells i sempre estaran disposats a ajudar-te.
Més tard, quan acabes i et gradues, trobes a faltar fins i tots aquells professors que creies que no trobaries a faltar mai. Això vol dir que les coses es fan molt bé, no? A vegades, quan he tornat i m’he creuat amb algun d’ells/elles, o fins i tot pel carrer, t’hi pares i hi parles, et poses al dia i recordes moments a la UVic. És fantàstic poder mantenir el contacte al llarg del temps.

Les aules docents a la FEC són molt reduïdes. Creus que aquest fet fa que l’alumne adquireixi més coneixements i amb més facilitats degut a que el tracte amb el professorat és molt més proper i personalitzat?
Per suposat, a la UVic tens nom, cognom, cara i història. Tens contacte directe en tots els nivells, verticals i horitzontals. Tu els coneixes, ells a tu i el tracte sempre és d’igual a igual. Molt familiar, personalitzat i proper. Sempre pots reunir-te amb els professors per a consultes, dubtes o perquè t’ajudin, igual que amb els caps d’estudi. Poques universitats poden dir el mateix.

Quina opinió et mereixen les instal·lacions de la FEC?
Vaig tenir la sort de viure un gran canvi d’estètica, però crec que tots en viuran algun. A la UVic sempre hi ha renovacions i millores. Els canvis són importants i més quan sumen. Poder gaudir de les sales i espais que tenim, tant de treball com de lleure és una sort.

Creus que les coworkings i els espais habilitats per als estudiants són útils per a la realització de treballs i projectes; així com per fomentar l’estudi?
Per suposat, són espais fantàstics tant a nivell d’estètica com a nivell funcional. Des que es van crear, he estudiat i fet tots els projectes allà.

Els graus de PIRP i ADE, són graus molt tècnics a l’hora d’utilitzar programes d’edició, càlcul, muntatge… Creus que la Universitat de Vic innova en el material per a que l’alumnat utilitzi sempre les últimes tecnologies?
Sí. Aprenem a utilitzar un munt de programes, des de programes que tots coneixem com el «pack office» (i l’aprenem a treballar a nivell avançat) com a programes específics de cada grau que sens dubte marquen una diferència a l’hora d’entrar al mercat laboral.

La Universitat de Vic aposta per a que les carreres de comunicació, en aquest cas Publicitat, tinguin un ampli ventall d’assignatures en llengua anglesa. Ara que has sortit al món laboral, i que precisament formes part d’una escola d’idiomes, creus que aquest és un punt ampli i diferencial de la Universitat?
I tant! És més, mentre feia el doble grau vaig viure el canvi de pla d’estudis. Jo era alumna del “pla vell” i sempre deia que envejava als del “pla nou” per poder cursar tantes matèries en anglès, ja que nosaltres les fèiem en català/castellà. Tenir idiomes t’obra moltes portes tant a nivell acadèmic, professional i personal i que la UVic aposti per aquest camí, és un aspecte diferenciador i molt positiu.

Un cop vas acabar el doble grau, et va costar molt trobar feina?
Gens, al contrari, vaig trobar feina abans d’acabar el grau. Vaig comunicar a l’empresa que em faltaven 2 exàmens i la defensa del TFG i van esperar-me. Vaig acabar l’últim examen un divendres i dilluns ja començava a Kids&Us que, per mi, és una empresa que m’ha acompanyat tota la vida i sempre hi havia volgut treballar, així que, un somni fet realitat.

Actualment, com dèiem anteriorment, formes part d’una multinacional franquiciadora d’escoles d’idiomes. Quin càrrec ocupes?
Actualment sóc Area Manager a Kids&Us Language School. Sóc coordinadora d’un total de 23 franquícies de la xarxa nacional, repartides entre Catalunya i el País Basc. Tinc la sort de poder viatjar molt, quasi cada setmana.

De què t’encarregues?
Com a coordinadora de zona sóc el pont entre la central franquiciadora i els centres franquiciats. Durant les visites trimestrals que fem als centres els assessorem en els processos nucli del negoci i intentem aportar sempre un plus de valor per tal d’obtenir millors i nous resultats. Aquesta posició em permet demostrar i aplicar a la perfecció els coneixements de la branca d’empresarials i la branca de comunicació.

Creus que la Universitat de Vic et prepara pel món laboral?
Sí, per descomptat. A les classes i, sobretot, als seus programes de pràctiques. Jo personalment, degut a les pràctiques curriculars i extracurriculars de la UVic, vaig poder treballar en molts àmbits i empreses, petites i multinacionals, des de agències publicitat i comunicació a grans multinacionals.

Et planteges emprendre en el teu propi negoci?
Sí, sempre he tingut un esperit emprenedor, ja el tenia abans de començar el doble grau. La UVIC va donar-me la oportunitat de participar en l’”Start Up Program” on vaig poder plasmar la meva idea de negoci i desenvolupar-la, aprendre a fer un pla de negoci i tot el que comporta. També hi ha assignatures d’emprenedoria i creació d’empreses que van aportar-me molt. En un futur, i gràcies a tot el que he après, espero poder emprendre el meu negoci.

Quin consell donaries als futurs, i actuals, d’aquestes dues titulacions i/o del doble grau?
Els hi diria que gaudissin, que gaudissin molt de cada dia i de cada moment. És un camí llarg i també dur, però diuen que tot esforç té la seva recompensa i és ben cert.
Amb una bona organització del temps i les prioritats es pot fer tot, així que el meu consell és aquest. Feu-ho tot: estudiar, aprovar, viure, gaudir, conèixer gent nova, ballar i cantar, fer mil plans i excursions per la comarca, iniciar projectes. Somieu, poseu-hi el focus, l’esforç i feu-ho realitat!