Parlem amb Ferran Arcarons i Marc Tort, exalumnes del grau de Màrqueting de la UVic – UCC. Actualment treballen junts en el seu projecte “SmartFuel”; una aplicació per a mòbils que va sorgir del Treball de Final de Grau que van realitzar plegats.
Per què vau estudiar el grau de màrqueting a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya?
Marc Tort: En aquell moment no tenia molta idea del què era el Marketing y què representava. Em vaig interessar molt pel grau de Publicitat i Relacions Públiques, però em sentia més còmode dins un entorn més “econòmic”. Vaig veure que la UVic era l’única universitat a Catalunya que oferia un grau centrat en el Marketing i, després d’informar-me amb la llavors coordinadora del grau, Anna Sabata, em vaig acabar decidint per estudiar Marketing i Comunicació Empresarial.
Ferran Arcarons: Des de que vaig acabar la ESO, tenia al cap que el meu futur havia d’estar lligat al món de l’empresa, però no sabia molt bé quin camí acadèmic agafar per poder acabar en una professió que pugues desenvolupar dins del món empresarial. Vaig començar a la meva etapa acadèmica a la UVic amb el grau d’ADE, però vaig veure que no era el que realment m’agradava, i vaig veure que la universitat obria el grau de Màrqueting, i veient l’enfoc del grau i les sortides professionals que aquest em podria oferir, vaig decidir matricular-me.
Què és el que millor recordeu del grau?
M.T: Em va agradar que, des d’un primer moment, els continguts del grau anaven dirigits a ensenyar-nos la totalitat del món del marketing, en totes les seves disciplines i especialitats. Vam tocar des de comunicació esportiva, fins a economia, passant per disseny gràfic o investigació de mercat. Des del meu punt de vista, es tracta d’un grau especialitzat però molt complert en el seu conjunt, i per mi això el diferencia de la resta.
F.A: El millor que recordo del grau és la il·lusió que tenia tot els docents del grau, tant per començar la primera promoció d’un grau que mai s’havia fet a la UVic, com per poder anar adaptant tots els continguts perquè els estudiants poguéssim aconseguir els coneixements més avançats del màrqueting. Un altre de les millors coses que recordo, és les classes enfocades en innovació i emprenedoria que ens van permetre assolir uns coneixements disruptius i pensar d’una forma molt més àmplia.
Quins són els vostres millors de la Facultat, així com la vostra experiència universitària?
M.T: Des del punt de vista acadèmic, destacaria que la UVic és una de les poques universitats a Catalunya on pots tenir un tracte de tu a tu amb els professors. Alhora, totes les activitats que s’organitzen dins el marc universitari, penso que formen l’atmosfera perfecta per estudiants que busquin un lloc que, a part d’aprendre, es sentin com a casa.
F.A: Els millors moments que recordo de la Facultat, és l’oportunitat que vam tenir per conèixer a diversos professionals del sector del màrqueting i del món empresarial, podent-nos donar una visió completament real del món professional. La meva experiència universitària ha estat molt bona gràcies al tracte tant proper amb els professionals que treballen a la universitat, ja que això m’ha permès poder veure els continguts i les classes d’una forma més global.
Què creieu que és el que més destaca del grau de Màrqueting?
M.T: Per mi destaca que s’ha sabut fer un grau específic de Marketing però alhora generalista, ja que alguns que s’ofereixen a altres universitats estan tan sols especialitzats en un aspecte concret del markting, i una vegada dins el món laboral les empreses valoren molt positivament que un tingui una visió més perifèrica del sector.
F.A: Crec que el que destaca més del grau de Màrqueting és tot els coneixements i professionals que disposa el grau sobre innovació i emprenedoria, que dóna al grau una visió molt diferents a qualsevol altre grau. Normalment, poca gent ha tingut la oportunitat de poder gaudir de tantes hores de formació sobre aquests dos aspectes, i crec que això ens dóna un avantatge competitiu molt important.
Considereu que les aules reduïdes, així com una atenció més personalitzada i profunda per part del professorat, us ha ajudat en el vostre aprenentatge?
M.T: Completament. Per mi ha estat un dels punts diferencials.
F.A: Totalment. Com comentava abans, aquesta ha sigut una de les meves millors experiències. Poder estudiar un grau universitari amb una aula reduïda i amb una atenció personalitzada per part del professorat, fa que puguis assolir els coneixements d’una forma més global i que permeti el professor enfocar les classes d’una forma més dinàmica.
Com valoreu les instal·lacions de la Facultat d’Empresa i Comunicació; així com el personal docent, programa d’estudi, pràctiques…?
M.T: Recordo que fa uns anys hi havia un cartell a la C-17 a l’alçada d’Aiguafreda on es publicitava la UVic amb l’eslògan: “Al pot petit hi ha bona confitura”. Per mi, aquest eslògan reflecteix a la perfecció el què en penso de la UVic. Realment tens tot el que necessites en la mesura adequada. Un dels millors records que tinc és del personal docent, ja que molts destaquen per la seva formació i experiència en cada una de les seves especialitzacions.
F.A: La meva valoració del personal docent, del programa d’estudi i de les pràctiques és excel·lent. Penso que l’equip docent és el que fa que molta gent acabi el grau a la UVic amb una gran experiència. Per altra banda, penso que les instal·lacions de la FEC, tot i que s’han anat renovant i incloent noves instal·lacions durant els anys, encara hi fan falta alguns serveis que podrien ajudar als estudiants a tenir una millor experiència a la UVic.
Un cop titulats, us ha costat molt entrar al món laboral?
M.T: No. A part, penso que la UVic és una universitat que els estudiants haurien de veure com una aposta de futur, ja que en diferent ocasions inclús ara amb aquest projecte empresarial, la universitat i alguns dels seus professors han mantingut el contacte amb nosaltres i ens han ajudat quan ho hem necessitat.
F.A: No m’ha sigut molt difícil entrar el món laboral un cop titulat, ja que vaig trobar feina molt ràpid i tot seguit vaig començar el projecte de Smartfuel amb el meu company Marc Tort. A nivell literal, com comentava abans, no m’ha costat entrar el món laboral, però poder aconseguir entrar al món laboral d’una forma completa, és a dir, a nivell mental i físic m’ha costat molt de temps, principalment, adaptar la forma de pensar i d’actuar dins el món laboral.
Ara, a part de titulats en Màrqueting, sou socis degut al vostre projecte emprenedor «SmartFuel». Com sorgeix aquesta idea per crear aquesta aplicació?
M.T: Va ser una idea prèvia que vam tenir i que va evolucionar a un treball final de grau en el que jo no vaig participar per qüestions d’haver anat d’Erasmus. Una vegada graduats, vam començar a treballar junts una altra vegada i a partir d’aquí, a aguantar-nos l’un a l’altre cada dia!
F.A: La idea de crear Smartfuel va sorgir a la primera feina que vam coincidir en Marc i jo mentre estàvem realitzant les pràctiques, però per temes de temps, en aquell moment no la vam poder portar a terme. Més tard, mentre en Marc estava d’Erasmus, vaig aprofitar el TFG amb l’Elisenda Tarrats per madurar una mica més la idea inicial que havíem tingut, i quan en Marc va tornar, vam donar la forma final al Smartfuel que coneixem avui dia. També haig de dir que Smartfuel ha evolucionat molt des dels seus inicis, i d’aquí poc es prepara un nova actualització de tot el model de negoci de Smartfuel que creiem que serà una revolució dins del sector dels hidrocarburs.
Quina és la vostra funció dins aquesta empresa?
M.T: En el meu cas em cuido del marketing, la comunicació i compartim part de les tasques de prospecció de negoci de l’empresa. De totes maneres, amb una empresa petita un acaba fent de tot, però això també forma part de l’experiència!
F.A: La meva funció dins de Smartfuel és la de direcció de l’empresa, tot i que, al ser una empresa petita i totalment horitzontal, acabem fent qualsevol tipus de tasca que pugui ajudar a avançar més ràpid o aconseguir els objectius marcats de l’empresa.
Per què la gent ha de tenir la vostra aplicació en els seus smartphones?
M.T: El què volem és simplificar la vida dels conductors. Per la gran majoria d’ells, anar a la benzinera és un pur tràmit que han de fer si volen que el seu vehicle continuï circulant i, per tant, no volen passar molt de temps parats allà. Si una persona vol estalviar-se temps de cues, tenir tot el seu consum en carburant controlat i per sobre de tot, estalviar-se diners amb els descomptes que tenim per a tot el territori espanyol, llavors Smartfuel és una aplicació que ha de tenir al seu mòbil si o si.
F.A: Nosaltres creiem que Smartfuel permet subministrar-se el carburant d’una forma pràctica i ràpida, que fa que l’usuari no s’hagi de preocupar del temps que perdrà pagant d’una forma tradicional o des d’un terminal de pagament. A més, Smartfuel ofereix un gran ventall d’avantatges que permet a l’usuari deixar de preocupar-se d’haver de portar la cartera a sobre, d’equivocar-se de combustible, de perdre les factures o els tiquets… I com comentava abans, a Smartfuel estem preparant una nova versió que aportarà encara més avantatges i descomptes als usuaris de l’aplicació, aconseguint que encara sigui més difícil resistir-se a no tenir Smartfuel als seus smartphones.
Us va ajudar la Universitat, com emprenedors, a tirar endavant aquest projecte?
M.T: Si. La UVic ens ha ajudat inclús una vegada graduats i és un dels motius pels quals li estem molt agraïts.
F.A: La Universitat ens va ajudar des del primer moment a tirar endavant aquest projecte. Gràcies a la UVic i tots els professionals que la formen, hem pogut conèixer a gent que ens han donat consells i oportunitats per fer créixer Smartfuel.
Agafant el vostre exemple, considereu que els alumnes que surten de la UVic-UCC estan llestos per incorporar-se al món laboral i, fins i tot, muntar el seus propis negocis?
M.T: Personalment penso que un està tant preparat com tingui ganes d’estar-ho. Des de la UVic et donen tots les eines perquè puguis fer-ho, així que després ja és decisió de cada un fer-ho o no.
F.A: Penso que qualsevol alumne que surt de la UVic està totalment llest per entrar al món laboral i fins i tot per ser emprenedor i muntar els seus propis negocis. La UVic enfoca els seus graus d’aquesta forma, és a dir, en poder donar els estudiants les eines necessàries per poder sortir al món laboral ben preparat.
Si volguéssiu tornar a estudiar, la mateixa o una altra carrera, tornaríeu a triar la UVic?
M.T: Hauria de veure diferents condicions, tals com on visc ara, si ofereixen el tipus d’estudis que estic buscant, etc… però amb molta probabilitat em tornaria a decantar per la Uvic, justament pel tracte familiar i la qualitat dels seus docents i personal treballant-hi.
F.A: Jo tornaria a triar la UVic sense pensar-m’ho. El tracte proper, el professorat i els plans d’estudi fan que sigui una universitat que s’adapta completament a mi.
Quin consell donaríeu als actuals estudiants de màrqueting de la UVic?
M.T: Que intentin aprendre tant com puguin del professorat i del pla d’estudis. A part, que aprofitin al màxim la seva etapa universitària i, per tant, tot el que envolta els seus estudis. Una vegada graduat i totalment immers dins el món laboral, només tens ganes de tornar-hi!
F.A: El consell que donaria els estudiants, és que intentin veure el grau com no només un tràmit per aconseguir un títol universitari, sinó com un pas necessari per poder sortir preparat, amb una avantatge competitiva i amb uns coneixements innovadors al món laboral.
I als que es plantegen estudiar aquest grau?
M.T: Que es decideixin a fer-lo perquè realment val la pena!
F.A: A la gent que es planteja estudiar aquest grau, l’hi diria que si té clar que vol agafar un grau universitari que no només sigui de màrqueting sinó que l’hi permeti obtenir coneixements sobre empresa, innovació i emprenedoria, que no ho dubti i que es graduï al grau de màrqueting i comunicació empresarial de la UVic-UCC.