Josep Maria Ordunya, el primer professor de l’assignatura de Gestió del Talent a l’actual grau d’ADE de la UVic, ha estat un dels professionals convidats a l’aula d’aquest curs. Ordunya compta amb més de trenta anys d’experiència com a director de recursos humans de grans empreses com Assegurances Zurich, Pastas Gallo o Nutrexpa. La seva intervenció ha propiciat un acalorat debat amb l’alumnat sobre temàtiques tan actuals com la bretxa salarial de gènere o la inclusió real de les persones amb diversitat funcional a l’entorn laboral.
Equitat i competitivitat de salaris
L’alumnat d’ADE ha tingut avui l’oportunitat d’escoltar què busquen els departaments de recursos humans en els treballadors i com intenten les empreses retenir el talent de la mà de Josep Maria Ordunya. En aquest sentit, el professional ha explicat els conceptes bàsics de les polítiques retributives reals de les empreses que busquen trobar l’equilibri entre l’equitat interna de les feines i la competitivitat de salaris amb altres empreses, a través de l’anomenat sistema HAY. “L’empresa ha de compensar la mateixa feina amb el mateix salari. Si hi ha diferències és perquè s’hi inverteix més temps, més responsabilitat o un altre tipus d’implicació” ha dit Ordunya. “Heu de reflexionar en el vostre propòsit professional i pensar què podeu aportar com a empleats. Per què us haurien de contractar a vosaltres i no a una altra persona”, va aconsellar als futurs graduats d’ADE.
La bretxa de gènere
Aquest punt ha propiciat un important debat amb l’alumnat sobre la igualtat de salaris entre homes i dones, un dret que teòricament està guanyat i regulat per llei tot i que no es compleixi a la pràctica. Per tal de reduir possibles conflictes, l’expert ha recomanat guiar-se pel principi de transparència: “Com més transparent sigui el sistema de retribució, més equitativa i més justa serà la remuneració”, ha conclòs el professional.
Diversitat funcional i empresa
Una altra de les qüestions rellevants introduïdes per l’alumnat durant la sessió han estat les possibilitats reals de contractació de persones amb diversitat funcional en un món laboral altament competitiu. En aquest punt, Josep Maria Ordunya ha insistit en la importància de reflexionar en allò que ens diferencia de la resta i, també, en trobar una bona manera de comunicar-ho.
Eines per fidelitzar el talent
D’altra banda, Josep Maria Ordunya també ha parlat de la responsabilitat de les empreses per a contribuir a fidelitzar el talent i mantenir les persones compromeses amb la seva feina. Alguns dels elements que contribueixen en la motivació laboral, segons Ordunya, son el fet de tenir responsabilitat, autonomia, que les persones se sentin acceptades i valorades dins l’equip, que tinguin objectius clars i comptar amb bons líders que guiïn els treballadors. En aquest sentit, alguns d’aquests elements estan en sintonia amb els beneficis que s’ofereixen als empleats com a salari emocional com per exemple la possibilitat de tenir horaris flexibles; dies festius addicionals o la disposició d’eines de treball per ús particulars com podrien ser aparells informàtics o els cotxes d’empresa. “El salari emocional és clau per fidelitzar el talent” ha reblat l’expert.