En les últimes dues darreres classes d’Iniciativa Empresarial en Narcís Oriol ens va venir a fer una xerrada sobre la seva evolució com emprenedor i els projectes que ha anat realitzant al llarg de la seva vida, en altres paraules, tot el que ha fet fins ara.
Ernest Herrero Rodríguez i Albert Serra Altarriba. Estudiants de 1r curs del grau d’ADE
En les últimes dues darreres classes d’Iniciativa Empresarial en Narcís Oriol ens va venir a fer una xerrada sobre la seva evolució com emprenedor i els projectes que ha anat realitzant al llarg de la seva vida, en altres paraules, tot lo que ha fet fins ara. Com diu ell, “sempre ha sigut un cul inquiet”.
En primer lloc, des de ben petit ha set un friki de l’anime i el manga, les quals són sèries i treballs japonesos. Sempre li ha agradat molt llegir i les pel·lícules, i diu que quan era més jove feia crítiques de les pel·lícules i que és creia un crític de que podia agafar una pel·lícula i criticar-la, i el final buscant ressenyes de manga per internet va trobar que buscaven redactor amb una pagina que es diu www.mangaes.com i amb tan sols 15 anys va passar a formar part del club de redactors.
Un cop ja tenia 16 o 17 anys va crear el seu primer blog, on el seu apartat és deia anomenat pelirogista (perquè és pèl roig), i allà va ser on va començar a fer els seus primers passos en aquest món. Va començar fent un blog escrit on feia el que li agradava, és a dir, ressenyes de pel·lícules, recomanar llibres, entre d’altres coses. Gràcies això va col·laborar amb editorials de llibre, com ara una d’elles la Dolbieditrial.
Als 21 anys va crear la seva primera associació que és deia associació kodama, on actualment encara està en servei però amb el confinament han hagut de parar les activitats. Aquí va ser la primera experiència d’emprenedoria on va poder veure lo que costa començar alguna cosa.
Finalment arriba el projecte que estan treballant ara anomenat RecoJuegos. Aquest projecte consisteix en jugar a jocs online amb qualsevol tipus de gent i fer diferents activitats. Una de les activitats que fan es que els dissabtes fan quedades amb gent que estigui interessada amb jugar a aquests jocs per via discord, on també col·laboren amb altres editorials. De moment no obtenen beneficis econòmics però asseguren que passant una molt bona estona i donen l’oportunitat de jugar a jocs gratis i així els que participen per primer cop tenen l’oportunitat de provar si els hi agrada o no.
Amb aquest últim projecte és on està posant tota la seva il·lusió i a més a més en Rafa (un amic seu) l’està ajudant a tirar el projecte endavant perquè és molt difícil, ja que hi ha moltes pàgines que és dediquen als jocs de taula però estan buscant creativitat per ser coneguts i diferents, on ofereixen un ventall de coses que altres pàgines no ofereixen.
En conclusió, diu que per crear una empresa o un projecte no fa falta tenir molts diners per començar a realitzar un projecte sinó que només fa falta companys amb il·lusió i moltes ganes.
Narcís Oriol assegura que quan realitzen un projecte ho has de fer perquè t’agrada, ja que hi invertiràs molt temps i suposarà algú molt important en la teva vida. També va dir que emprendre amb equip també pot ser molt bo ja que cadascú pot aportar coses diferents i poden sortir diferents idees i oportunitats.
Per acabar, com diu Narcís Oriol Moreso cal afegir que no hi ha res més gratificant en la vida de viure del que t’agrada. Recomana que quan hi ha alguna cosa que t’agrada cal tirar-ho endavant i no tenir por a fracassar i a ser jutjats per la gent.
—————————————————————————————————————————————-
Alex García España i Toni Royo Massana. Estudiants de 1r curs del grau d’ADE
Vam tenir l’oportunitat de fer una vídeo conferencia amb el cap del Servei d’Esports de la UVic-UCC, Ramón Verdaguer on ens va parlar sobre la col·laboració entre el Servei d’Esports de la UVic i una nova associació de jocs de taula on en Sr. Narcís Moreso es el president.
El Servei d’Esports té la missió de contribuir a la formació integral de la comunitat universitària (estudiants, personal de serveis i professorat) oferint la possibilitat de desenvolupar activitats esportives, saludables i de lleure, complementàries a l’àmbit acadèmic, amb l’objectiu de millorar la salut, les relacions interpersonals i la qualitat de vida.
Verdaguer va comentar que ser un nou emprenedor te una gran dificultat ja que la falta de recursos econòmics de la població, la falta de suport i recolzament per part de les administracions i la gran quantitat d’impostos existents per a les persones que volen introduir-se al mon empresarial, tot això genera molts inconvenients per desenvolupar el teu negoci.
D’altra banda, en Narcís que va estudiar el grau en Publicitat i Relacions Públiques i és president de l’associació Kodama, una entitat juvenil sense ànim de lucre a Girona que promou el món dels jocs de taula, de rol, l’anime i els còmics. Amb l’ajuda i col·laboració com hem mencionat del Servei d’Esports, junts han creat un nou grup de jocs de taula que actualment esta aturat degut a la pandèmia. Recojuegos col·labora amb editorials del sector i té un club on els jugadors/usuaris poden valorar i compartir la seva experiència a la vegada que es poden ajudar mútuament dins la plataforma.
A la conferencia es va parlar sobre el procés emprenedor on els convidats ens van comentar que tota petita idea pot convertir-se en un projecte de negoci i que per tant ens van encoratjar per portar endavant aquesta idea. A la vegada s’ha de tenir un equip amb diferents perfils professionals per poder tirar endavant el projecte, ja que en el moment de desenvolupar el projecte es molt útil tenir diferents punts de vista.
L’idea més interesant que vam trobar va ser que han aconseguit crear un espai on diferents usuaris poden jugar jocs de taula de forma online i totalment gratuïta. El tret diferenciador respecte altres plataformes és que cada usuari pot crear grups on poden enviar-se diferents missatges per poder parlar amb altres jugadors a la vegada i així millorar la seva experiència dins de la pàgina. La millor lliçó que vam poder extreure de la video-xerrada va ser: NO ES POT EMPRENDRE SOL.
Tot propòsit de negoci necessita la col·laboració entre diverses persones. És avantatjosa l’opció d’emprendre amb socis, no només perquè necessites complementar la teva experiència i coneixements amb altres perquè el projecte flueixi, sinó perquè els teus socis seran (o haurien de ser) el teu màxim suport quan algun dia et vinguis una mica baix. L’important és triar bé a aquests companys i pensar en tots els escenaris possibles, dolents i bons, abans de prendre la decisió de amb qui emprendre. Ajuden a avaluar les coses amb més calma i corregir més ràpid els errors, i sempre és bo tenir algú al costat amb el mateix grau d’implicació i de riscos, amb qui compartir els èxits i també els fracassos. Amb socis, les decisions es prenen més ràpid i de manera més reflexiva.