L’esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna i les seves conseqüències polítiques i econòmiques ha sacsejat en bona mesura el continent europeu. El conflicte ha ocupat bona part de l’espai mediàtic del darrer any i, és per això, que enguany les jornades transversals de la UVic-UCC dediquen una reflexió a la convivència en societat, les espurnes que encenen conflictes i el significat de la pau més enllà de l’absència de guerra. El paper de l’economia, els mitjans de comunicació i la cultura són fonamentals per comprendre els transfons dels conflictes i contribuir a transformar-los i, per aquest motiu, la Facultat d’Empresa i Comunicació ha preparat un completíssim programa d’actes que abordarà els diferents aspectes dels enfrontaments amb ponents d’excepció.

La construcció de “l’altre” als mitjans de comunicació

El docent de la UVic-UCC, Raúl Martínez Corcuera ha inaugurat les jornades de la FEC amb una conferència en la qual desgrana les etapes dels discursos dels mitjans de comunicació per entendre com es construeixen els “enemics” des del punt de vista mediàtic, amb un impactant estudi sobre la deshumanització i la criminalització de les persones refugiades de la guerra de Síria.

Hi pot fer alguna cosa el periodisme?

Xavier Giró Martí, antic professor de periodisme polític (UAB) i director del grup d’investigació Observatori de la Cobertura de Conflictes (OCC) connectarà la conferència inaugural amb l’actualitat i aportarà reflexions sobre les contribucions del periodisme de pau a la guerra d’Ucraïna.

La cultura de pau i la reconstrucció d’un país

Coneixerem també el testimoni de primera mà en la reconstrucció del teixit social i la promoció de la cultura de pau, de la mà de Raül Romeva. L’analista i polític català es va implicar en diverses iniciatives sobre el terreny per a promoure la pau entre la població de Bòsnia i Hercegovina durant la guerra dels Balcans (1991-95) com a responsable del programa educatiu de la UNESCO i també va ser supervisor de l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) en les primeres eleccions generals celebrades a Bòsnia i Hercegovina després de la guerra (1996-97).

Cinefòrum ‘Mediterráneo’ amb Marcel Barrena

Projectarem la pel·lícula Mediterráneo, dedicada a la figura d’Òscar Camps, investit doctor honoris causa de la UVic-UCC el passat mes de juny. Per al cinefòrum comptarem amb Marcel Barrena, director de la pel·lícula que conversarà amb nosaltres sobre el procés de producció de la pel·lícula i, per suposat, sobre la important tasca de salvament de Proactiva Open Arms al Mar Mediterrani i la seva lluita contra les polítiques migratòries de la Unió Europea.

El discurs d’odi a les xarxes socials

Comptarem també amb Laia Tarragona i Álex Cabo, que ens parlaran sobre la lògica darrera dels discursos d’odi que s’esdevenen als “nous” mitjans de comunicació actuals: les xarxes socials.

Els conflictes que vindran: la guerra dels fòssils

I tancarem el programa amb l’expert i docent de la UVic-UCC, Enric Casulleras, qui ens parlarà sobre el paper de l’economia, el motor de molts conflictes i, en aquest cas, d’un de molt actual: l’escassetat de combustibles fòssils i la conflictivitat que vindrà en les economies avançades al segle XXI.

Podeu consultar el programa complet aquí.