DPagès ha estat la guanyadora del primer premi d’Emprenedoria Rural 2023 dotat amb 15.000 euros convocat per EFA Quintanes, Casa Tarradellas, BBVA i Fundació Antiga Caixa Manlleu. El jurat, presidit per la coordinació de la Unitat d’Emprenedoria de la UVic-UCC, també va atorgar tres accèssits de 2.000 euros cadascun a les iniciatives osonenques de Mas les Gambires, de Torelló; Sambucus, de Sant Pere i al projecte Llivins, de la Cerdanya.
L’empresa guanyadora DPagès està dedicada a la producció de carn de porc ecològica de manera més sostenible i social que la producció convencional. Crien el porc a la granja, n’elaboren la carn a l’obrador i la comercialitzen directament, des de fa una dècada. El jurat va reconèixer l’esperit emprenedor dels dos enginyers agrònoms que tiren endavant el projecte de cria de carn del porc gascó, una raça de difícil maneig però de la qual se n’obtenen productes molt apreciats.
L’accèssit a la sostenibilitat va ser per Mas les Gambires, el projecte de continuïtat d’una explotació familiar iniciat fa 10 anys pels germans Josep i Quico Llach. Els torellonencs treballen en la transformació de l’explotació cap a un model d’agricultura regenerativa i elaboren carn de vedella i porc a través del pasturatge de Voisson.
La cooperativa manlleuenca Sambucus es va endur l’accèssit a l’impacte social pel projecte d’inserció laboral de persones en risc d’exclusió per la iniciativa que produeix infusions a partir d’una quarantena de plantes medicinals. El darrer accèssit, a empresa jove, va ser pels impulsors de Llivins, el primer celler de vins de muntanya de la Cerdanya.
Nascut l’any 2016, el Premi d’Emprenedoria Rural té com a objectiu difondre els principis d’emprenedoria i innovació de les empreses de l’entorn rural per tal de contribuir a la transformació del sector. En aquesta edició, es van presentar 46 propostes de tot Catalunya, entre les quals es va escollir a deu finalistes: AM Animalia, Arboretum Mas Joan, La Torre i el Soler de N’hug; Procuradors Forestals i Torclum.