Juan José Ibarretxe, qui va ser lehendakari basc, va realitzar una conferència amb el títol ‘Quan el poble impulsa la política’, a l’aula Magna de la Universitat de Vic per inaugurar l’exposició Tossudament: Relat del procés català, creada per l’empresa Iconna del professor Jordi Ribot i amb la col·laboració de la professora Cristina Perales, experta en l’anàlisi del nacionalisme. El polític basc, que ara dirigeix l’Agirre Lehendakaria Center for Social and Political Studies, va analitzar la situació política de Catalunya per concloure que “el procés sobiranista només descarrilarà si descarrila a Catalunya” quan “el vagó institucional” no vagi de la mà del “vagó social”.

“Per un basc, sentir-se a casa és el més important a la vida. És així com em sento aquí a Catalunya”. D’aquesta forma va començar el parlament el que va ser el lehendakari del País Basc durant tres legislatures, fins l’any 2009. Juan José Ibarretxe no va tardar gaire a posar-se el públic de l’Aula Magna de la UVic-UCC a la butxaca. Amb una sala plena de gom a gom, l’exlehendakari va deixar molt clar la seva postura sobre el procés que està vivint Catalunya: “Catalunya i el País Basc ja existien abans que existissin els estats-nació. Nosaltres tenim lo més important, el poble”. I va seguir el parlament posant en dubte l’existència d’aquests estats nació d’aquí uns anys: “No sé si els estats actuals seguiran existint. El que sí que sé segur és que el poble català i basc seguiran existint”. També va posar en dubte el paper dels mitjans de comunicació per explicar determinats debats: “Ens porten un debat en què només existeix el blanc i el negre. Però, això no és cert. La realitat és que hi ha dos milions de grisos”.

Un dels temes més remarcats per l’exlehendakari va ser la democràcia, i va assegurar que els conflictes no es resolen amb constitucions ni legalitats: “Es resolen amb democràcia”. Tampoc va perdre el temps en un parell de missatges a l’Estat Espanyol: “Si hi ha hagut onze Constitucions des de la Pepa, perquè no es pot canviar ara? Això es pot modificar en una hora”. I va continuar afirmant que les persones tenen dret a decidir el seu futur: “A cap britànic se li va ocórrer dir que els 62 milions de britànics havien de decidir el destí  dels 6 milions d’escocesos”. En relació a això, va puntualitzar que aquest és un argument podrit “allunyat del més mínim respecte a la democràcia”. Per últim, també va retreure a l’estat espanyol la manca de diàleg que ha tingut en el procés català: “El problema és que a la taula no hi ha ningú a l’altre costat que vulgui dialogar”. Ibarretxe també va mencionar en diverses ocasions el terme “Voice or exit” que es resumeix en “o em dones la paraula o marxo” i va sentenciar rotundament: “Si no em dones el dret a decidir, declarem la independència”.

Alhora, també va assegurar la importància de tenir una agenda global: “L’única manera de forma part de l’agenda global és tenir un projecte propi i diferencial”. Un projecte propi ha de constituir-se des de la “investigació, desenvolupament, innovació y, el més important, la cultura”. Per Ibarretxe, però, la clau és sempre complementar “l’I+D+I amb la K”, de cultura en basc. I va felicitar als catalans per aconseguir-ho: “Catalunya està en el mapa ara, forma part de l’agenda global. He estat en vàries universitats nord-americanes (Harvard, Columbia i el MIT) i en totes elles hem parlat de vosaltres. Sempre en sentit positiu”.

Ibarretxe va finalitzar la conferència amb la frase de Miquel Martí i Pol: “Posem-nos dempeus altra vegada i que se senti la veu de tots… que tot està per fer i tot és possible”; i va afegir-hi: “Ens correspon al poble basc i català prendre les nostres pròpies decisions. La única possibilitat que descarrili el procés de sobirania a Catalunya és que descarrili aquí. No desenganxeu el vagó institucional del el vagó social”.