Lourdes Pérez i Carme Verdoy amb l'Anuari MèdiaCat 2024-25

« Periodisme precari i generació Z: ja no s’hi val tot?” és un reportatge signat per Lourdes Pérez Sala, i que forma part de la catorzena edició de l’Anuari MèdiaCat, presentat avui a la FEC als estudiants de 3er de Periodisme. En el document, l’alumna explora el mite de la precarietat de la professió i la forma en què s’hi afronten les noves generacions.

“És un a qüestió que estem molt acostumats a escoltar, però és un tema professional que ens afecta molt [com  estudiants de periodisme] i que cal donar-li la importància que es mereix” ha explicat l’autora durant la presentació.

El reportatge ha comptat amb entrevistes a estudiants de periodisme, periodistes joves o amb poc temps en la professió i a periodistes més experimentats que han aportat les seves perspectives. En línies generals, es pot dir que la precarietat existeix, però que és un ofici bonic i necessari “pel que cal ser bon professional, treballar molt i ser constant en el treball”. Lourdes Pérez també ha destacat l’oportunitat que ofereix l’Anuari de crear una primera experiència professional, de fer els primers contactes i de comptar amb una publicació fixada en paper en contrast a la volatilitat dels mitjans digitals actuals.

Durant l’acte, la periodista i co-coordinadora de l’Anuari, Carme Verdoy, ha parlat de les temàtiques abordades en la publicació del 2024-25, que enguany ja arriba a la seva 14ena edició i que aquest any s’ha fixat en tres grans blocs:  els anomenats “pseudomitjans”; l’auge de l’extrema dreta, les noves formes de desinformació i els efectes de les desigualtats en la professió. Amb la publicació de l’Anuari en paper, el grup de periodistes Ramon Barnils, responsables de MediaCat, busquen oferir un espai per reflexionar sobre la professió, amb crítica, autocrítica i una mirada endavant que ofereix eines útils als professionals.