Un grup d’estudiants de l’assignatura de Periodisme Polític de la UVic-UCC, impartida pel professor Joan Esculies, va poder viure en directe durant dos dies els escenaris i els tempos de la política espanyola actual en el marc d’una visita d’estudis al Senat i al Congrés dels Diputats, a Madrid.

El programa va començar al Senat, on l’alumnat va escoltar una petita introducció sobre el rol i el funcionament de la Cambra Alta de la mà del professor de Ciència Política a la UB i senador osonenc Josep Maria Reniu (ERC), amfitrió de la visita. La presentació va abordar el paper del Senat i la seva importància  en relació amb les demandes i necessitats dels territoris així com el seu pes en la capacitat de validació o de veto de les iniciatives legislatives originades al Congrés. “Un pes assimètric però rellevant” -va explicar Reniu“per desencallar o bloquejar propostes” com per exemple, l’homologació de títols de professionals de persones migrants, decisions que afecten transports i infraestructures territorials de competència estatal o, fins i tot, i com a fet sense precedents entre càmeres, el recentíssim bloqueig de la polèmica llei d’amnistia catalana.

Els estudiants viuen una sessió de control al Senat

A la tarda, els estudiants van presenciar en directe la posada en escena de la feina realitzada per les comissions parlamentàries durant la sessió de control del Senat que va tenir lloc el 9 d’abril. L’alumnat va tenir l’oportunitat de copsar l’ambient  d’una sessió on van comparèixer fins a onze dels vint-i-dos ministres de l’executiu espanyol. Maria Jesús Montero (Vicepresidència Primera i Hisenda), Félix Bolaños (Presidència i Justícia), Fernando Grande-Marlaska (Interior), Diana Morant (Ciència, Innovació i Universitats) o Óscar Puente (Transports i Mobilitat Sostenible), entre altres, van respondre a les 22 preguntes formulades per senadors i senadores d’arreu de l’estat en un joc d’elevada oratòria acompanyada per aplaudiments, xiulets, males cares, somriures, complicitat i run-run, tots ells propis del llenguatge parlamentari, imperceptible a través de les càmeres de televisió. “A l’hemicicle es veu només una petita part de la feina que es fa. I tot i ser molt petita, és molt important perquè és la més visible”,  va explicar la senadora Sara Bailac que també va acompanyar el grup d’estudiants durant la visita al Senat.

Més enllà de l’hemicicle 

Si bé les sessions plenàries donen forma a la tasca realitzada en despatxos, els estudiants també van poder copsar part de la política que s’esdevé fora de l’hemicicle. “La part informal és importantíssima” va afirmar el senador Reniu. Així, a través del recorregut per algunes estances emblemàtiques del Senat, l’alumnat va poder observar els corrillos que es formen als llargs passadissos de l’edifici de la Cambra on senadors, diputats, parlamentaris, ministres i altres actors de l’entramat parlamentari comenten allò que no té cabuda en altres espais.

L’estada a Madrid, doncs, va incloure també temps per a les trobades off the record traduïdes en cafès, àpats i trobades fora del focus mediàtic on els estudiants van poder viure aquests altres moments de la política espanyola amb diputats, tècnics de gabinets polítics, senadors i periodistes polítics.

Un altre dels moments “off” va ser a una de les sales de premsa del Congrés dels Diputats amb Gabriel Rufián (ERC) minuts després de la seva intervenció al ple del 10 d’abril, posterior a la compareixença del president Sánchez. L’alumnat va poder conversar amb el diputat sobre la seva faceta política i pública i, la relació que manté amb la premsa i amb altres diputats fora de l’hemicicle. “Les intervencions són només una part de la feina, el que passa és que a l’hemicicle això té intensitat perquè parlem de coses que ens confronten. La política ens confronta”, va explicar el diputat als estudiants de la UVic-UCC.

Al llarg de la visita al Congrés, desplegada durant el segon dia de visita, els estudiants també van fer part del recorregut pels diferents edificis de la Cambra Alta acompanyats pels diputats Marc Lemuà i el també alcalde de Centelles, Josep Paré (PSC), els primers representants osonencs al Congrés dels Diputats. L’alumnat també va poder veure els espais reservats pels mitjans de comunicació acreditats permanentment així com altres espais de treball assignats als partits polítics.

Comunicadors i periodistes: la pugna pel relat

Com a estudiants de Periodisme, l’alumnat també va tenir oportunitat de conèixer quina és la funció dels diferents actors de la comunicació al voltant de la política estatal. L’alumnat va  conversar amb Txell Barrionuevo, periodista i actual cap de premsa d’ERC al Congrés dels Diputats. Barrionuevo va explicar la seva trajectòria professional al grup i el seu dia a dia com a cap de premsa. Entre les seves funcions -va explicar- hi ha la de recollir totes les peticions de premsa diàries, contribuir a elaborar els discursos, fer la comunicació del polític entenedora pels mitjans i aportar materials que complementin les informacions i s’adaptin a les necessitats de cadascú. “Aquí hi ha molta més connexió entre diputats i periodistes perquè sempre hi ha els mateixos periodistes”, va comentar la cap de premsa d’ERC. En una vessant més tècnica, Barrionuevo va parlar de la necessitat dels tècnics de conèixer a fons els procediments legislatius i parlamentaris per ajustar les comunicacions.

No obstant, mentre l’activitat de periodistes i comunicadors gira al voltant de les mateixes dinàmiques, els seus rols són diferents. Els tècnics de comunicació vetllen per la imatge del parlamentari (i del partit), mentre que els periodistes tenen la missió d’explicar què passa realment en aquests espais i quines repercussions tindran les decisions que es prenguin sobre la ciutadania. Una tasca que també requerirà molta feina per establir i mantenir contactes, entendre i conèixer a fons les institucions i els organigrames de cada cas. “No és el mateix estar a prop de la política, que estar a dins” va comentar al respecte Francesc-Marc Álvaro, periodista polític veterà i actual diputat per ERC que també va acompanyar l’alumnat durant la seva estada a Madrid.

La visita d’estudis es va tancar amb la trobada amb Joan Capdevila, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, qui va explicar al grup les diferents funcions d’inspiració diplomàtica de la representació de l’executiu català a la capital espanyola, seguida d’un breu recorregut pel Centre Cultural Blanquerna de Madrid.