Maria Orobitg durant la sessió al grau en Global Studies

Els estudiants del grau en Global Studies han debatut avui el funcionament i les dinàmiques de la Unió Europea amb Maria Orobitg, responsable de polítiques econòmiques a la Delegació del Govern davant la Unió Europea a Brussel·les i convidada a l’assignatura de Sistemes Polítics Comparats i Actors Transnacionals en el marc del programa professionals a l’aula de la FEC.

Orobitg ha ofert una visió panoràmica de les estructures legals i polítiques de la Unió Europea, els programes de finançament per a estats, regions, entitats i institucions així com algunes de les oportunitats laborals i de pràctiques a les quals pot optar l’alumnat per introduir-se al món laboral d’àmbit europeu. Així mateix, l’experta també ha esmentat algunes qüestions de tipus pràctic per a moure’s al cor de les institucions europees referents a l’actitud, les oportunitats, la manera de fer i mantenir contactes, la gestió del temps i altres aspectes formals valorats en aquest entorn.

El domini de les llengües, un tema clau

Una altra de les qüestions que ha assenyalat  l’experta ha estat la importància del domini d’almenys dues llengües oficials per augmentar les oportunitats i per iniciar i mantenir col·laboracions.

“Tot comença amb la comunicació. Com més i millor us pugueu comunicar més fàcil us serà participar en trobades i aprofitar oportunitats”.

Com es prenen les decisions a Europa?

En l’abordatge de les qüestions econòmiques, Orobitg ha aprofundit en el context i les circumstàncies particulars de cada país membre per comprendre algunes decisions econòmiques i diferenciar les qüestions tècniques de les polítiques. Així, la professional ha resolt dubtes amb l’alumnat sobre la contribució i distribució de fons entre els diferents estats i la història i les necessitats internes de cadascun en relació amb el context europeu i internacional de cada moment. En aquest punt, l’experta ha aprofundit en la creació dels plans pressupostaris a llarg termini i a alguns dels programes de finançament destacats com l’Horizon 2020, els Fons de Cohesió o els Fons Next Generation, aquests últims nascuts per donar resposta a circumstàncies excepcionals com ara la pandèmia de COVID-19.

La influència de les decisions europees en el dia a dia

Durant la sessió, l’experta ha fet referència al canvi de paradigma econòmic en què vivim i la importància de formar part dels òrgans que prendran decisions al respecte ja que, tal com ha assenyalat, el 70% de la legislació que afectarà els ciutadans europeus s’aprova a Brussel·les.

“El Parlament [Europeu] seguirà treballant i influint en el nostre dia a dia, hi siguem o no. I, per aquest motiu val més ser-hi” ha afirmat l’experta.

L’Europa de les regions

Al llarg d’una sessió altament participativa, Orobitg ha resolt dubtes sobre les normes formals i les no escrites sobre el funcionament del que ha anomenat “la bombolla europea” per fer arribar -i fer avançar- les qüestions que preocupen a la societat. L’experta ha recordat que si bé és important arribar als òrgans de decisió, cal seguir sempre en contacte amb els ciutadans.

“Com més centralitzat està tot, més lluny se sent la població de les institucions europees”, ha explicat.

En aquest aspecte, l’experta ha destacat l’impuls de les regions i el paper dels agents locals com a coneixedors òptims de la realitat de cada territori.