L’alumnat del grau en Comunicació Audiovisual va tenir ahir l’oportunitat d’escoltar com Nataliya Kolesova i Pablo Gil han elaborat els guions de la pel·lícula Dasha i el documental La Marsellesa de los Borrachos a través de la Residència de Guions, programa al qual els estudiants de la FEC també poden optar gràcies a la signatura de conveni entre l’Acadèmia de Cinema Català i la Facultat d’Empresa i Comunicació el passat mes de novembre.
En el cas de Dasha, Kolesova va explicar quin procés va seguir per escriure el guió d’una comèdia ambientada en la comunitat immigrant de l’est d’Europa a Lloret de Mar sota l’ombra de la màfia russa. L’autora va desgranar com va anar descobrint la història que volia explicar i la manera que volia fer-ho, com va trobar els seus personatges, l’univers i les ubicacions, inspirada en bona mesura, en l’entorn on va créixer amb la seva família. Llicenciada en Filosofia, Kolesova va relatar també a l’alumnat quins mètodes va seguir per deixar anar la creativitat i aterrar-la, finalment, en un guió de cinema acompanyada pels professionals del programa.
Per la seva banda, Pablo Gil va explicar als estudiants com es va construir la història del documental La marsellesa de los borrachos, una peça que combina arxius sonors originals de diferents artistes amb imatges del present en un viatge per les cançons de la resistència espanyola de la dècada dels seixanta. El recorregut cinematogràfic i físic de creació de la pel·lícula va ser, de fet, una història en sí mateixa que es va plasmar en la peça documental estrenada a la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid el passat mes d’octubre de 2024. Pablo Gil va presentar l’esperit del guió en cadascuna de les decisions preses sobre la perspectiva, la persona, o la calidesa de la llum utilitzades. L’autor va destacar que el programa li va permetre “temps per reflexionar com volien transmetre la seva idea i, també, fugir de la soledat de l’escriptor”.
“Hi ha tants processos creatius com persones” va afirmar en l’última part de la jornada Mariona Claveria, coordinadora del programa, també present a l’acte, qui va animar als estudiants interessats en guió a enviar les seves propostes. “La residència serveix per tenir el temps i l’espai per treballar bé les vostres idees”.
La Residència de Guions selecciona cada any 10 projectes, 8 llargmetratges de ficció i 2 documentals, oferint mentories i tutories estables per part de reconeguts/des professionals, tallers i classes magistrals que acompanyaran als beneficiaris per ajudar-los a inspirar-se i aplicar tècniques, facilitar trobades amb la indústria a més d’una beca econòmica perquè els creadors puguin concentrar-se en els seus projectes. La convocatòria de la pròxima edició s’obrirà al gener de 2026 per començar al setembre del mateix any.