La periodista Neus Bonet a la FEC

Una de les veus més emblemàtiques de la ràdio catalana, Neus Bonet, ha estat avui la convidada a l’aula de l’assignatura del Taller de Ràdio del grau en Periodisme. Després de 44 anys de trajectòria professional i d’un emotiu comiat a Catalunya Ràdio, la veterana periodista ha explicat als estudiants com han organitzat fins ara els informatius, quines han estat les rutines productives de la seva última etapa com a editora de l’informatiu Catalunya Migdia (cap de setmana) i moltes altres qüestions en una animada xerrada amb els estudiants.

Les rutines a la ràdio

Als informatius de la ràdio, l’actualitat mana i el temps és or. Per aquest motiu, Neus Bonet ha explicat als estudiants com es decideix què és notícia, qui ho fa i com es treballa la informació. Bonet ha parlat de les especialitzacions per seccions en política, societat, cultura o economia que s’estableix en els mitjans públics i la figura de l’editor o editora que es fa responsable de l’informatiu. La immediatesa de la ràdio fa que la informació es desenvolupi al llarg de les hores i per això, hi ha reunions a diferents moments del dia: al matí, al principi i a mitja tarda, on es decidiran els temes, les assignacions de temps, el format  i l’enfocament de les informacions.

“Els consells de redacció són una mica com un mercat. Tu, com a editor vas a la reunió i els caps de secció t’ofereixen temes que ‘compres’ o no”, ha explicat Bonet.

Al llarg de la sessió, han sorgit diferents qüestions com la jerarquia de la informació, la preparació de les entrevistes, la selecció de les fonts i el paper dels productors i productores que busquen testimonis i especialistes, que seran clau per transmetre les informacions.

“La gent se sol identificar amb persones, no amb entitats. Per això, els testimonis es fan més propers a l’audiència”.

El futur de la ràdio

Neus Bonet, qui també va exercir com a degana del Col·legi de Periodistes (2014-2019), ha abordat el paper dels periodistes professionals davant “la democratització de la informació que han aportat les xarxes socials”.

“Els periodistes hem perdut el monopoli de la informació. Avui en dia tots som emissors d’informació però no tots estem capacitats” ha explicat.

La ponent ha animat als joves estudiants a reivindicar l’ofici que va més enllà de la notícia, ofereix context i es posa al servei de la ciutadania.

“Els periodistes han de poder empatitzar amb el dolor i amb la gent que ho passa malament. I per això és necessària una formació”, ha reblat.

En diàleg amb els estudiants, la periodista ha parlat dels seus referents, entre els quals hi ha figures conegudes, però també companys i estudiants en pràctiques, de la reformulació dels mitjans i d’una ràdio que preveu “molt més visual” que en els seus inicis.